Costa Rica területének 25%-a természetvédelmi területté van nyilvánítva a törvény szerint, és a környezetvédelmi törvényhozás új reformja eltiltja a turistákat az ország vadászati célból való látogatásától.

Múlt héten Costa Rica vált az első olyan latin amerikai országgá, ahol tiltják az állatok sportolás szerűen űzött vadászatát, köszönhetően az ország vadvilág védelmi jogi reformjának.
Ebből az okból kifolyólag, a kicsi közép-amerikai ország (területe csupán 51.000 négyzetkilométer) el fogja veszíteni az összes turisztikai vonzerejét azon látogatók körében, akik azért utaznak ide, hogy kedvtelési célból vadásszanak. Ahelyett, hogy az új turisztikai modell a támogatást az ökológiai turizmus felé terelné, amely az ország gazdaságának nagy részét adja.
A Diario Ecologia által publikált információk szerint, Costa Rica az élővilág sokszínűségének megóvására fog koncentrálni, hogy ezzel is felhívja a turisták figyelmét a környezettudatosságra. Az állam területének 25%-a hivatalosan természetvédelmi övezetté van nyilvánítva, ami nemzeti parkok, vadrezervátumok és egyéb védett területekre van felosztva.

Costa Rica törvényhozó testülete elfogadta az eredetileg állampolgárok által benyújtott törvényjavaslatot, és a maximálisan kiszabható bírságot 1,5 millió Costa Rica-i colónban (körülbelül 3.000 amerikai dollár) és 4 hónap börtönbüntetésben határozta meg, mely a jövőben érvényesíthető minden orvvadászon, illetve bárkin, aki részt vesz a vadászati turizmusban, ami mostantól illegális tevékenységnek minősül.
A büntetés azokra is vonatkozik, akik üzletszerűen foglalkoznak egzotikus állatokkal vagy azok csempészésével, legyen szó halott, élő vagy kedvtelésből tartott állatokról.
A sportvadászat még mindig legális tevékenységnek minősül világszerte, és a tiltások és szabályozások ellenére is a tehetősebbek e veszélyeztetett fajok vadászata végett tűzik ki úti céljaikat. Afrikában például veszélyeztetettnek számítanak az elefántok, zsiráfok, oroszlánok és egyéb fajok. Uruguayban a vad medvék szabadon vadászhatók azon ténynek ellenére, hogy rengeteg ember és környezetvédelmi szervezet támogatja a szigorúbb szabályozást.

Forrás: www.tourism-review.com