Zimbabweban a turizmus 15%-kal növekedett az előző elnök, Robert Mugabe távozása óta, aki 37 éven keresztül vezette az országot.
A hivatalos adatok szerint az országot látogató turisták száma 554.417-re emelkedett az év első negyedében. Az év első 3 hónapjában a Viktória-vízesést látogató külföldi turisták száma, ami egyike az ország leglátogatottabb turisztikai látványosságainak, 48 %-kal növekedett összehasonlítva a 2017-es év adataival.

A javuló tendenciát mutató számokat megkönnyebbüléssel üdvözölték a szafarit, sétahajózást biztosító vállalkozók. Az üzleteket csapásként érte a gazdasági válság, a politikai erőszak által kiváltott általános közhangulat, ami megpecsételte Mugabe sorsát.

,,Hosszú ideig voltunk elszigetelve, de most újra önmagunk lehetünk.” –nyilatkozta Zimbabwe turizmusért felelős minisztere, Prisca Mupfumira egy interjúban.

Hosszú éveken keresztül a külföldi látogatók távol maradtak Zimbabwetól az elnyomó rezsim, a rendfenntartó erőkön belüli korrupció, az elmaradt infrastruktúra és az üzemanyag hiány okán, de a jövőbeli kilátások úgy tűnik, változtak Robert Mugabe 2017.novemberi eltávolítása után.

,,Jók a kilátások a turizmus területén.” –mondta Prisca Mupfumira a július 30-ai választások estéjén. Ugyanakkor hozzátette, hogy a turizmus Zimbabwe gazdaságának a gerince.

Az állam bízik benne, hogy a turizmus újra felemelkedik, ami az ország GDP-jének 10%-át adja, habár ezeknek az előrejelzéseknek nehéz megfelelni.

,,Zimbabwe nem számít olcsó úticélnak. Az árak tűhegyesen emelkedtek felfelé az utóbbi hónapokban a bizonytalanságnak köszönhetően, ami az országban uralkodott” -mutatott rá egy étterem tulajdonos, Ilan Wiesenbacher a Viktória-vízesésnél, ’’annak ellenére, hogy a látogatók száma rendületlenül növekedett”.

Lloyd Machaka, az egyik helikopter légitársaság tulajdonosa sem titkolta ambícióit, amikor szembesült a pozitív előrejelzésekkel. ,,Ha minden jól megy, akkor több befektetőnk, nagyobb hoteljeink és jobb repülési összeköttetéseink lesznek.” –mondta.

A zimbabwei turizmus fellendítése érdekében, a kormány elhatározta, hogy elősegíti a belépést az országba, azáltal, hogy lehetőséget biztosít vízum igénylésére, ha az illető már Zimbabwe területén tartózkodik.
A rendőrség útlezárásai során az autóvezetők rá voltak kényszerítve, hogy megvesztegessék a hatóságot vagy hosszadalmas kihallgatásra számíthattak, de a kormány ezeknek is véget vetett.

,,Azok az útlezárások katasztrófának számítottak, igazi probléma volt.” –mondta a turizmusért felelős miniszter.
A hatóságok elindítottak egy kampányt ’’mutassuk meg a világnak, hogy Zimbabwe ajtajai nyitva állnak” és, hogy ’’ez egy biztonságos úti cél” –fogalmazta meg Mupfumira.

Zimbabweban július 30-án tartják az elnöki, parlamenti és a helyi képviselők választását, amit egy katonai puccs követ, melynek célja kikényszeríteni, hogy a ZANU-PF eltávolítsa Robert Mugabet az elnöki székből, a helyére választják a helyettes elnököt Emmerson Mnangagwat, aki elfoglalta helyét államfőként a hivatalban 2017.november 24-én.