A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén hárommilliárd forintos kölcsönről döntenek, ebből nyitnák meg a nyolc éve üresen álló Rác fürdőt és a mellette levő hotelt. A Rác hotel mellől a Citadellához vivő sikló is befektetőre talált.

Hárommilliárd forintos kölcsönből nyithatja meg az ország, de talán Európa legszebb fürdőjét és a szomszédos hotelt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH). Erről dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ez a döntés már hónapok óta “érlelődik”. A kölcsönt a K&H Bank adná nagyon kedvező feltételekkel a fővárosi cégnek.

Mire elég három milliárd?

A BGYH által felveendő hitel elméletben elegendőnek látszik az antik és új épület felújítására, a gépészet cseréjére és a megnyitás előkészítésére. A nagy kérdés, ugyanakkor az, hogy ki és hogyan működteti majd a létesítményt. A jelenleg lerobbant állapotban levő fürdőt műemlékvédelmi előírások betartásával lehet csak – ismételten – restaurálni, a modern építésű hotel megnyitása ugyanakkor egyszerűbbnek látszik.

A fürdőt a BGYH tudná is működtetni, a kérdés csupán az, hogy egy ilyen kis méretű és műemlék gyógyfürdő milyen formában és árakkal működhet és kiket, milyen vendégkört céloz meg.

A viszonylag kis méretű, és éppen ezért gazdaságosan nem nagyon működtethető luxushotel üzemeltetésére értesüléseink szerint nem a BGYH vállalkozik majd, hanem egy hotelüzemeltetésre specializálódott cégre bíznák ezt.

Amint arról beszámoltunk egy kínai befektető (TowerCrest Real Estate Group) 2016 nyarán megközelítőleg 3 milliárd forintért megvette volna a hotelt, sőt a pénz letétbe is helyezte, de ebből sem lett semmi.

Ígéretes “szomszéd” sikló beruházása

Szintén közel van a megvalósuláshoz a gellérthegyi sikló. A Rác hotel mellől a Citadellához vivő sikló előélete is “kanyargós” volt. A sikló megvalósítására létrejött céget egy sor ismert üzletemberrel hozták korábban összefüggésbe – Leisztinger Tamástól, Albrecht Ottóig. Végül most úgy tűnik, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és a Sikló Beruházó Kft. lett a projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. tulajdonosa.

A Sikló Beruházó Kft. mögött magyar magánszemélyek és egy külföldi – értesüléseink szerint arab vagy ukrán – befektetői csoport áll. A sikló kivitelezése a 24.hu tudósítása szerint már megindult, és ha minden klappol, akkor másfél-két év múlva sor kerülhet a megnyitóra. A beruházás teljes költsége várhatóan 6,5 milliárd forint, a kabinokat egy osztrák cég szállítja majd. A sikló projekt megtérülése a hotellel és a fürdővel szemben kifejezetten jó. Szakértő példaként a “szomszédos” budai Vár siklóját említik. A Clark Ádám térről induló siklóra évente egymillió utas vált jegyet, amely darabonként 6 euróba kerül.

A fürdőegyüttest és a siklót érintő kérdéseinkkel megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot. Ezekre választ a sajtóosztály szerint a közgyűlés után kaphatunk.

Forrás: index.hu