Harc a lakásfelvásárlás ellen

0
310

A portugál városok Portó és Lisszabon lakosai jogot követelnek, hogy saját városukban éljenek. Az előbb említett portugál városoknak jelenleg több lakosa van, mint Londonnak vagy Barcelonának.

A turizmus fellendülése egyre több apartman bérbeadását eredményezi a turisták számára és ez a bérleti díjak 20%-os emelkedésével  jár, ami miatt a helyi lakosok egy része lakásának a bérelt lakás elhagyására kényszerült.

“Mindent elveszünk tőlünk” – mondta Portó szóvivője, Paula Magalhães. “Nem csak tőlünk, hanem Porto-tól, a gyerekeinktől! Mit tehetnénk? Nem tudom miért ér többet az a turista, aki csak öt napra érkezik, mint én a gyermekeim és a  hagyományok”.

Paula egy lakást bérelt három gyermekével, amikor a tulajdonos 25%-os emeléssel kérte a bérleti díjat. Most a szülei házában élnek, amely csak egy hálószobával és egy nappalival rendelkezik hét ember számára.

“És mi fog történni, ha ez az ingatlanbuborék nem robban, ha nem tudok 600 eurót fizetni a bérleti díjra, mert 585 eurót keresek? Ha el kell hagynom a szülői házát három gyermekeimmel együtt?”

Ahhoz, hogy rosszabbá tegyük a dolgokat, Paula szülei most kilakoltatásra várnak. Hogy megpróbálja megállítani ezt a helyzetet, Paula csatlakozott Portó lakosainak gyülekezetéhez, egy szövetséghez, amely a gazdag ingatlanfelvásárlók, tulajdonosok ellen harcol.

Forrás: www.euronews.com