Dubaj területileg a 2. legnagyobb (az első Abu Dhabi), de a legsűrűbben lakott területe az Egyesült Arab Emirátusoknak. Becslések szerint 2017-ben 2.7 millió fő volt a lakosság. Rövid idő alatt Közép-kelet üzleti központja vált. Manapság egyet jelent a gazdagsággal. Hírnevét részben napos tenger partjai, a vendégszerető mentalitása és a hatalmas luxus épületei miatt kapta. Azonban hagyományos értékeiket is igyekeznek megismertetni az ide érkező turistákkal, melyet korszerű módon igyekeznek bemutatni a látogatók számára. 2014-óta a magyar állampolgároknak nem kell előre vízumot igényelni, ezt megtehetik érkezéskor a reptéren. A hivatalos valuta az Arab Emitárusi Dirham. A hivatalos vallási irányzat az iszlám. 2017-ben 15.79 millió turista érkezett a városba és ezt a számot 2020-ig 20 millióra szeretnék növelni.

Nemzetközi repülőterek:

Dubaj Nemzetközi Repülőtér (1. számú): 2017-ben 88.2 millió utast fogadott, ami 5.5%-os emelkedés a 2016-os évhez képest. 90 légitársaság 240 úti célt kínál 6 kontinensen. Továbbá az áruszállítás elérte 3.1 millió tonnát.

Dubai World Central (2. számú) – Al Maktoum Nemzetközi repülőtér: 19. legforgalmasabb áruszállítással foglalkozó reptere.

Dubajban nem divat a gyaloglás az utcákon az úti cél elérése érdekében. A metró, villamos, busz, hajó, vízibusz és magasvasút hálózata az egész várost lefedi. Ezeken a járatokon feltölthető mágneskártyával lehet fizetni.

A Dubaj metró a legmodernebbek közé tartozik és mind a 2 útvonal teljesen automatizált járatokkal rendelkezik.  Összesen 74 km hosszú, 49 állomása van és mind a két vonal eléri a Dubaj Nemzetközi repülőteret. A WIFI és mobil telefon lefedettség a teljesen vonalon elérhető és a bankkártyás és mobil applikációs fizetés teljesen elfogadott.

Élen jár a digitális fizetési technológia alkalmazásában. 217-ben 2.1 milliárd USD hasznot termelt a digitális fizetés fejlesztése és állások ezreit hozta létre (kb. 18.000). Az internet hálózat tökéletes ki van építve, ezért sehol nem okoz problémát felcsatlakozni és használni minőségi sebesség mellett. Hotelekben, kávézókban, éttermekben, tengerpartokon és plázákban biztonságos, jó teljesítményű ingyen WIFI szolgáltatást nyújtanak.

Dubajban célszerű 4 vagy 5 csillagos szállodák közül választani, mert az alsóbb kategóriák hagynak némi kivetnivalót maguk után. 2017-ben 682 hotel 103.653 szobával várta az ide érkezőket.

Kijelenthetjük, hogy Dubaj az örök nyár városa, hiszen télen is elérheti az átlaghőmérséklet a 35˚C-ot. A leghidegebb napokban sem megy 10˚C alá a hőmérséklet. A február a legcsapadékosabb hónap, kb. 40 mm.

Néhány a fő látványosságok közül:

Burj Khalifa

Bastakiya

Deira

Bruj Al Arab

Jumeirah Beach

Sivatagi túra

http://worldpopulationreview.com/world-cities/dubai-population/

http://utikritika.hu/dubai

https://www.dubai-online.com/essential/money/

http://www.dubaiairports.ae/corporate/media-centre/fact-sheets/detail/dubai-airports

https://www.rta.ae/links/rail/en/about-metro.html

https://www.rta.ae/wps/portal/rta/ae/home/rta-services/service-details?serviceId=3704456

http://iranydubaj.hu/tomegkozlekedes-dubajban/

http://gulfnews.com/business/sectors/tourism/15-8-million-people-visited-dubai-in-2017-1.2169807

https://www.khaleejtimes.com/business/economy/dubais-cashless-drive-to-benefit-its-economy

https://www.lonelyplanet.com/united-arab-emirates/dubai/internet-access

https://www.visitdubai.com/en/tourism-performance-report

http://www.holiday-weather.com/dubai/averages/