London Anglia és egyben az Egyesült Királyság fővárosa. Területét tekintve az Európai Unió legnagyobb városa. Budapesthez hasonlóan egy folyó két partján fekszik, ez a folyó a Temze. A város híres a szórakoztató iparáról, egyben nemzetközi üzleti, média, turista, szállítmányozási, oktatási és divatközpont. 2017-ben a GDP-je alapján az 5. legnagyobb metropolisz volt a világon. 2016-ban 8.6 millió volt a lakossága, ami várhatóan 2017-ben 8.7 millió fő fölé emelkedik. New York után Londonban van a 2. legnagyobb betelepült populáció és ezen belül a legnagyobb számban 19.7% Ázsiából, 6.6% Indiából, 2.7% Pakisztánból és Bangladesből.

A városnak 5 fő reptere van, melyek a Heathrow, Gatwick, Stanted, Luton, London City, Southen repülőterek. Ezen repterek összesen több mint 170 millió utast fogadtak 2017-ben.

Londont 11 metróvonal, 543 metrószerelvénnyel, 402 km pályával és 270 állomással fedi le, melyet 5 millió utas használ naponta.  A tömegközlekedés szempontjából 9 zónára van felosztva. A 11 éven aluli gyermekek ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást.

A város 2015-óta több mint 31 millió turista érkezik a városba, ami 20%-kal több mint az előző 5 évben. Becslések szerint ez a szám 2020-ra elérheti a 35.6 millió főt. Ebből több mint 18 millió látogató érkezik külföldről. Ez részben a 2012-es Nyári Olimpia Játékoknak köszönhető és akkor elvégzett fejlesztések az infrastruktúrában.

London élen jár a digitális fejlesztések területén. Egyre kiterjedtebb és elfogadottabb a készpénz használat nélküli életmód. A paypass bankkártyák használata teljesen általános és a touch-and-go mobiltechnológia is hétköznapok részévé vált, ami az jelenti, a kávézókban, éttermekben, üzletekben, hotelekben teljesen elfogadott a használata. Sőt egyes helyeken már nem is fogadják el a készpénzt.

Az ingyenes szélessávú internet elérés a városközpontban teljesen le van fedve. Ez abból adódik, hogy London az úgynevezett „wireless cities” közé tartozik, ahol a szabadtéri/nem otthoni hálózati lefedettség majdnem 100%-os.

Az átlaghőmérséklet télen 3-9˚C között, míg nyáron 12-21˚C fok között van. A csapadék mennyisége egész évben hasonló szinten van, ami 40-70 mm között van.

Néhány a fő látványosságok közül:

London Eye

Big Ben

Buckingham-palota

Tower of London és Tower Bridge

British Museum

https://hu.wikipedia.org/wiki/London

http://ukpopulation2017.com/population-of-london-2017.html

https://tfl.gov.uk/travel-information/visiting-london/getting-to-london/london-airports

https://en.wikipedia.org/wiki/Busiest_airports_in_the_United_Kingdom_by_total_passenger_traffic

https://tfl.gov.uk/corporate/about-tfl/what-we-do/london-underground

https://www.theguardian.com/travel/2016/may/20/london-record-visitor-numbers-2015-31-5-million

https://www.theguardian.com/cities/2017/jan/09/rise-cashless-city-contactless-payments-exclusion-cashfree-society

https://utazomajom.hu/top-10-london/