Milánó Olaszország 2. legnagyobb, azon belül Észak-Olaszország legnagyobb városa, Lombardia székhelye.  A lakosságának a szám eléri a 1.7 milliót (+2 millió az urbanizációs területekkel). Olaszország legmodernebb városa, melyre a divat, a nyüzsgés, a csillogás jellemző, ilyen módon lehet azt gondolni, hogy nem az első számú célpont, ha az olasz életérzést keressük. De nagyszerű épületeivel, parkjaival, divatházaival, éttermeivel, sétálóutcáival  7.65 millió látogatót vonzott a város 2016-ban. Ebből körülbelül 27%-a az üzleti turizmus (konferenciák, üzleti találkozók). De mindenképpen meg kell említeni, hogy Milánó Európa egyik legdrágább városa. Ennek ellenére megfelelő kutatás mellett találhatunk olcsóbb, de a szolgáltatások tekintetében nem elmaradott hoteleket. Az Airbnb lakásbérlési forma is jelen van a városban.

Az olasz éttermeken kívül, más országok éttermei is megtalálhatók és egyre népszerűbbek a streetfood éttermek.

Milánót a Malpensa Nemzetközi és a Bergamo Oiro Al Serio repülőterekről érhetjük el, melyek transzfer buszokkal és vonatokkal 30-40 perc távolságra vannak a várostól. Lehetőség van ezekre a transzfer járatokra internet helyet foglalni és jegyet vásárolni akár a retúr formában is. A bergamói reptér 11.157.354 utast fogadott, a malpensai pedig 19.3 milliót, míg a milan linate-i 9.3 milliót.

A város tömegközlekedés szempontjából jól van kialakítva. 4 földalatti járata (100 km hosszú 113 állomás) érinti a legfontosabb turista célpontokat. Azokra a területekre, amit a metró nem ér el és persze ha valaki nem a föld alatt akar utazni 157 busz, 20 villamos és 4 trolibusz vonal ad lehetőséget.  A turisták számára jól kigondolt jegy típusok vannak az utazáshoz és a bankkártyás vásárlás is lehetséges. Továbbá a biciklis közlekedéshez 4.500 (ebből 1.000 elektromos) bicikli bérlésére van lehetőség.

Milánó egy igazi Nyugat-Európai nagyváros, ezért a szállodákban jól működő internet kapcsolattal dolgozhatunk vagy szörfözhetünk az interneten. Ennek ellenére Olaszországban élőknek csak a 65.6%-a volt internet felhasználó 2016-ban. Az internet sebessége átlagosan 42 mbps. Az olasz kormány is célul tűzte ki a digitális fejlődést (Italian Digital Project), mely keretében az iskolák, kórházak és egyéb intézmények digitális fejlesztése és a digitális oktatás, ügyintézés, adminisztráció elérése a cél.

A bankkártyás fizetési tranzakciók a hétköznapok részét képezik. Az üzletek, hotelek, éttermek, boltok, szórakozóhelyek, turistalátványosságok, színházak kínálnak bankkártyás fizetési lehetőséget. A digitális pénztárca használata és az NFC fizetési mód is egyre elterjedtebb.

A téli átlaghőmérséklet 3˚C fok, a nyári pedig 25˚C fok körül van. De a legmelegebb hónapokban nem ritka a 30˚C feletti hőmérséklet sem. A tavasz, nyár és az ősz csapadékosabb (80-100 mm között). A július a legcsapadékosabb hónap.

Néhány a fő látványosságok közül:

Milánó Dóm

Santa Maria delle Grazie templom

Castello Sforzesco

Galleria Vittorio Emanuelle II

La Scala

Pinacoteca di Brera

Navigli

http://populationof2017.com/population-of-milan-2017.html

http://worldpopulationreview.com/world-cities/milan-population/

http://italomnia.com/2016/10/11/milan-is-the-capital-of-italy-for-tourism-in-2016/

http://www.aboutmilan.com/airport-milan.html

https://www.bergamoairport.net/passenger-statistics.shtml

http://www.anna.aero/2017/05/09/milan-malpensa-witnesses-q1-2017-traffic-jump-11-2016/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Milan_Metro_stations

https://www.atm.it/it/IlGruppo/ComeLavoriamo/Documents/2017/ATM%20-%20Consolidated%2031_12_2016.pdf

http://www.holiday-weather.com/milan/averages/