Pozsony Szlovákia fővárosa és egyben kulturális, kereskedelmi és ipari központja. 420.000 fős lakosságával Szlovákia legnagyobb városa, mégis Európában a legkisebbek között van. A hivatalos nyelv a szlovák. Az idelátogatók főként az angol nyelvet használhatják a turista övezetekben.  A keresztény vallás a legelterjedtebb.

Milan Rastislav Stefanik Nemzetközi Repülőtérre 2017-ben 1.942.69 fő érkezett a reptérre. A közvetlen járatokkal elérhető városok száma  41, 22 országban.

Pozsony lakossága Budapest lakosságának nagyjából a negyedét teszi ki. Ezt a számot 8 villamos járattal, 14 trolibuszvonallal, 70 autóbusz vonallal és 20 éjszakai járattal látja el. Érdekesség, hogy 22 fajta jegy közül lehet válogatni.

2016-ban 1.1 millió belföldi és 690.000 külföldi turista látogatta meg a várost, amely az előző évekhez képest 20% körüli emelkedést mutat. Az ide látogató külföldi turisták legnagyobb része Csehországból érkezik. Őket követi a sorban Lengyelország, Németország és Magyarország. Szintén növekszik az Amerikából, Angliából, Olaszországból, Franciaországból, Hollandiából és Izraelből érkezők száma. A legjelentősebb növekedést a spanyol (68%) és a kínai (51%) turisták számában mérték. Ellenben – a politikai helyzet miatt – az Oroszországból érkező száma csökkent az előző évekhez képest.

Pozsonyban több mint 120 szálloda várja az ideérkezőket az egyszerű, de kellemes környezettel rendelkező szállásoktól (akár 15EUR/éj) a nemzetközi díjakat nyerő magasabb színvonalú szállodákig. Ha esetleg a szállodában nincs internet kapcsolat (wifi) lehetőség nem kell pánikba esni, mert a belvárosban több free wifi/internet kávézó van és a könyvesboltokban is van ingyenes lehetőség az internet használatra. Az átlagos letöltési sebesség 17.3mbps

A készpénzes fizetőeszköz az euró, de nincs szükség, jelentős készpénz váltására, mert a város fő turista helyein a kávézókban, bárokban, éttermekben és üzletekben van lehetőség bankkártyás fizetésre.

Enyhe tél jellemzi, az átlaghőmérséklet 0-2˚C, de nyár is enyhe, átlagban 22˚C

Néhány a fő látványosságok közül:

St. Michael’s Tower and Street

Slavin

Slovak Philhamonic

Devin Castle

Zichy’s Palace

http://worldpopulationreview.com/world-cities/bratislava-population/

http://www.avenidatravel.hu/szlovakia/pozsony/pozsony-m-r-stefanik-nemzetkozi-repuloter-bts

https://www.bts.aero/en/airport/about-us/company-profile/statistical-data/

https://www.bts.aero/en/airport/press/latest-news/from-bratislava-airport-direct-to-41-destinations-in-22-countries/

http://kozlekedes.org/kozlekedes-pozsonyban/

https://spectator.sme.sk/c/20230010/number-of-tourists-in-slovakia-keeps-increasing.html

https://www.visitbratislava.com/your-visit/accomodation/

http://www.welcometobratislava.eu/frequently-asked-questions-bratislava/

https://testmy.net/city/bratislava_sk

http://hikersbay.com/climate/slovakia/bratislava?lang=hu