Sanghaj Kína és egyben az egész világ legsűrűbben lakott városa. 2017-ben több mint 24 millió főt számlált. Globális pénzügyi központ és szállítási központ a világ legforgalmasabb kikötőjével. A hivatalos nyelv a mandarin és annak dialektusait beszélik a eltérő területén élők. Továbbá az angol és francia nyelveket beszélik különböző szinteken. Az elfogadott valuta a kínai yuan.

Shanghai Pudong Airport: 18 km-re található a belvárostól és 30 km-re a Hongqiao Nemzetközi repülőtértől. A város leghíresebb és legfontosabb repülőtere, mely 76 beszálló kapuval, 62 belföldi és 73 nemzetközi úti céllal.

2016-ban 296 millió belföldi és 8.5 millió külföldi érkezett a városba, ami mind a két esetben kb. 7% emelkedés az előző évhez képest. Külföldről főként Amerikából, Japánból, Hong Kongból, Hollandiából és Koreából érkeztek. Fontos megjegyezni, hogy a világ egyik legbiztonságosabb városa.

2016-ban Sanghaj GDP-jének a 69.8%-át adta a szolgáltató iparág. A város vezetése kiemelten fókuszál a pénzügyi, logisztikai és kulturális szolgáltatások fejlesztésére. Továbbá az automata gyártás fejlesztésére, hiszen vezető gyártója az etilénnek, a műanyag eszközöknek, a mikroszámítógépeknek, chippeknek, ICS-nek (kommunikáció és információ csere) és a mobiltelefonoknak is.

A sanghaji metró több ember fogad egy nap, mint Hong Kong népessége (kb. 7 millió fő). Részben ez okból kifolyólag 2018-ban mind a 389 állomáson QR kód beolvasásával és mobil applikáció letöltésével tudnak jegyet/bérletet vásárolni és használni az ellenőrzésnél, be és kilépésnél.

Kína, ezen belül más nagyvárosok mellett Sanghaj is, a fő kezdeményezője volt a mobil fizetés fejlesztésének és bevezetésének.  2016-tól a kínai üzletek, éttermek, hotelek stb. 90%-ban lehetséges a mobil applikáción keresztül történő fizetés. Ebben az évben átlagosan 175 millió tranzakció történt egy nap.

Hotelek, szállások száma eléri a 6000, melyben benne vannak az Airbnb szállások, melyeket akár 20 USD/éjtől ki lehet bérelni, de természetesen magasabb áron van választék az 5 csillagos szállodák között is.

A hőmérséklet télen 0-17˚C között, nyáron pedig 20-32˚C között van. Egész évben sok a csapadék, ami átlagosan 100-15 0mm esőt jelent havonta.

Néhány a fő látványosságok közül:

Kelet Gyöngye TV torony (468m magas)

Yuyuan kertje

Xuhui kerület

Pudong kerület (modernség)

Yunnan Lu

Francia negyed

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai

https://www.quora.com/What-language-is-primarily-spoken-in-Shanghai-Mandarin-or-Shanghainese

https://www.travelchinaguide.com/cityguides/shanghai/pudong-airport.htm

http://china-trade-research.hktdc.com/business-news/article/Facts-and-Figures/Shanghai-Market-Profile/ff/en/1/1X000000/1X06BVOR.htm

http://china-trade-research.hktdc.com/business-news/article/Facts-and-Figures/Shanghai-Market-Profile/ff/en/1/1X000000/1X06BVOR.htm

http://www.scmp.com/business/companies/article/2129550/shanghai-metro-adopts-qr-mobile-payments-it-goes-cashless

http://dmb-shanghai.com/digital-business/mobile-payment-china/

http://www.holiday-weather.com/shanghai/averages/

http://www.fuggetlenutazo.com/utazas/shanghai-tudnivalok-arak