Tokió Japán fővárosa, amely 47 közigazgatási egységre tagolódik és a japán kormány központja. Hivatalos nyelve a japán, de többen beszélnek koreaiul és angolul. 2016-ban lakosság száma meghaladta a 9 millió főt, ami az urbánus területekkel elérheti a 13 milliót. Sokan nem a városban élnek ezért az ingázók napközben száma 15 millió is elérheti. Területét tekintve az egyik legkiterjedtebb a világon. Hivatalos fizetőeszköz a japán yen.

Narita és Haneda Nemzetközi repülőtér: 2017-ben több mint 81 millió utas vette igénybe a 2 repülőtér utas szolgáltatásait, melyből 66 millió belföldi utas volt és ezzel a világ 4. legforgalmasabb repülőterei. A Haneda repülőtér 57 járatával 76 ország érhető el, míg a Narita repülőtér 84 járatával 117 ország érhető el.

Az ingázók és a repülőterektől Tokió belvárosába 6 fő vasútvonalon juthatnak el, ahol 2 metró társaság (Toei és Eidan metró társaság) 9 vonalát használhatják a belvárosban. Prepaid virtuális kártya használatával utazhatunk a metró és busz járatokon, melyeket egyre több üzletben is elfogadnak.

Az éttermek, kávézók, üzletek száma 600.000 fölött van. A hotelek típusának csak pénztárcánk szabhat határokat, de érdekes módon a szobamegosztó Airbnb stílus lassan fejlődik egész Japán területén, aminek az oka részben a helyiek szokásai, mentalitása és életstílusa lehet. 2017-ben Japán hoteljeiben történő tranzakciók 39%-ka Tokióból származott. Jelenleg több mint 25.000 szálloda várja a városba érkezőket.

Japán élen jár a robotika és a digitalizáció területén. Ami azt jelenti, hogy a digitális PayMaya mobil tárcát, bármely MasterCard vagy Visa bankkártyáról feltölthetjük és majdnem minden üzletben, étteremben, hotelben, tömegközlekedési eszközön, múzeumban és színházban használhatjuk fizető eszközként. Továbbá ATM-ből pénzt tudunk felvenni vele yen formában, ha mégis készpénzes fizetésre lenne szükség. Természetesen a szállások, üzletek, éttermek stb. ingyen WIFI elérést biztosítanak.

Időjárás szempontjából nem a szélsőségek városa, hiszen télen 2-15˚C között van az átlaghőmérséklet, míg nyáron 18-29˚C között. A nyár és az ősz a csapadékosabb időszak (130-180 mm).

Néhány a fő látványosságok közül:

Tokiói Közigazgatási Torony

Akihabara

Tokiói Császári Palota

Tokiói-torony

Shibuya-gyalogátkelő

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_language

https://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo

http://worldpopulationreview.com/world-cities/tokyo-population/

http://worldpopulationreview.com/world-cities/tokyo-population/

https://www.tokyo-airport-bldg.co.jp/company/en/files/ir/170616_en.pdf

https://www.tripadvisor.com/Flights-g294232-Japan-Cheap_Discount_Airfares.html

https://www.japan-guide.com/e/e2017.html

http://www.stat.go.jp/english/data/handbook/c0117.html

https://asia.nikkei.com/Politics-Economy/Economy/Home-sharing-slows-increase-of-foreigners-at-Japanese-hotels

http://lifestyle.inquirer.net/260446/cashless-in-weird-tokyo/

http://www.holiday-weather.com/tokyo/averages/

http://www.hellovilag.hu/2017/november/tokio-top10-es-latnivalo-listaja.html