Zsályás-kakukkfüves sütőtök krémleves

0
95

Ma hazaértem, és már ugrottam is bele fejjel a Karácsonyi dekorációs dobozba, hogy előkotorjam az ünnepi égősort és a többi mütyürkét, meggyújtottam az összes gyertyát, ami megtalálható a lakásban, jól meglocsoltam babér, narancsvirág és gyömbér illóolajjal a párologtatóban lévő vizet, majd rákerestem Rod Stewart Karácsonyi albumára, addig pedig Ő öntött Nekünk egy-egy pohár finom Merlot-t és nagyot sóhajtva, mosolyogva mondtuk: AZ ÜNNEPEKRE!

Zene: https://www.youtube.com/watch?v=aHoixgumlko

Hopp! Majdnem teljes a story. Vajon mi hiányzik még a történetből?

Hát a Főzés!

Igen, ez most nem egy szaftos story kezdete volt és nem is egy szaftos ételé, hanem az egyik kedvenc téli levesemé, mégpedig a zsályás-kakukkfüves sütőtök krémlevesemé, amit szeretek megbolondítani  egy őrülten jó feltéttel, és ami többszörös visszatapsolásnak örvend. Na, akkor lássunk is neki!

Hozzávalók a leveshez (4-5 főre): 1 db kisebb sütőtök, 1 fej lila hagyma, 1 kisebb cayenne bors (kihagyható), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál balzsamecet, friss zsálya és kakukkfű levél, 1,5 dl sűrű kókusztej, 2-3 dl víz, só bors, kis citromlé

  1. Vágd félbe a tököt, magozd ki, majd felezd tovább a részeket! Most mehetnek napozni 1 bő órát 160 fokon a sütőbe, míg meg nem puhulnak és egy ici-picit meg nem pirulnak.
  2. Addig a hagymát aprítsd fel, majd dobd az olíva vagy repce olajra a cayenne borssal, a zsályával és a kakukkfűvel! Hagyd, hogy az olaj kiudvarolja az ízeket 10 percen át!
  3. Kicsit állítsd magasabb fokozatra a hőt, majd mehet rá a balzsamecet és a méz. Hagyd 2-3 percet karamellizálódni!
  4. A tököt hagyjuk kicsit kihűlni, majd szabadítsuk meg a héjától! Ezután mehetnek az edényben lévő ízorgiába. Öntsd fel a vízzel és a kókusztejjel, sózd, borsozd, turmixold, hagyd kicsit felfőni, majd facsarj rá egy kis citromlevet, hogy még jobban kiemeld az ízeket!

Az őrülten jó feltét hozzávalói: 2 gerezd fokhagyma, 2 marék tökmag, 4 db. szárított paradicsom, 4 szelet vékony bacon

  1. Szeleteld fel a fokhagymát, a szárított paradicsomot és a bacont!
  2. Egy kevés olívaolajon pirítsd meg az összes hozzávalót!

Olalla! Kész is az ünnepi sütőtök krémleves.  Jó étvágyat és kellemes hangolódást kívánok az ünnepekre!

Szeretettel,

Brigi

Női Médiaközpont & a’la Brigitte