Az ételkészítés szeretete

0
407

Üdv ÉletFelfedező,

az az ötletem támadt, hogy első körben mesélek Neked egy kicsit a gyerekkoromról, hogy könnyebben megismerhess és hogy megérthesd, milyen életfilozófia szerint élek és írok Neked.

Gyerekként sok időt töltöttem Székelyföldön, a szülőföldemen, ahol nagyon szorossá vált a kapcsolatom a természettel. Nagyszüleimmel együtt gyűjtöttük be a domboldalról, mezőkről a különböző gyógynövényeket, a csipkebogyót, mezei zsályát, mentát, kakukkfüvet, cickafarkot,kamillát és még számtalan csodát. Láttam, miként termesztik meg saját, vegyszermentes zöldségeiket, gyümölcseiket, amiket én aztán leszedtem, kihúztam, leöblítettem a kút vízében és két bringázás vagy cigánykerekezés között elmajszoltam. Szerencsére ez a mai napig nem változott, ám a cigánykerekezésre nem esküdnék meg. Bár, ha balul sülne el, arra is van házi orvosság, hiszen Misi nagypapám igazi kencefice guru, a körömvirág tinktúrája biztos segítene, hiszen a haját szinte teljesen visszavarázsolta saját készítésű, szupertitkos receptúra alapján készült hajszeszével. Ha az mégsem lenne elég, Öcsi nagypapám „piros” bora kétségkívül megtenné a hatását.

Nagymamáim reggeli tojásrántottájánál kevés jobb dolgot tudnék megemlíteni egy tartalmas napelindításához. Olyan tyúkok tolják, amelyek reggeltől estig a szabad ég alatt kapirgálnak, és jó minőségű gabonafélékkel táplálkoznak, ennek köszönhetően hihetetlenül ízletes és tápanyagdús eledel pottyan ki belőlük. A sütemények csodás, természetes sárga színt kapnak tőlük. Mellé egy nagy bögre körömvirág és menta teakeverék a kertből, vakítóan aranyló, ízletes mézzel, amit a nagybátyám és szorgos méhei, kitartó, közös munkával állítanak elő minden évben. Minden cseppje gyémántot ér. Használom is mindenre és mindenbe. Süteményekbe, teába, öntetekbe, pácokba, bőrápolásra és még számtalan dologra. Ezeket az értékeket magamba szippantva igyekszem mindig odafigyelni, hogy mit és honnan vásárolok, hogy minél tisztább és tisztességesebb forrásból szerezzem be a mindennapjaimhoz szükséges hozzávalókat.

Még mennyi íz, mennyi illat, mennyi érzés, mennyi emlék… A jókedvű, közös evések, dalolászások, táncolásba torkollott vacsorák, a kirándulások hegyen-völgyön át, a régmúlt idők meséi, a vinete (padlizsánkrém) és a zakuszka eltevése télre, az aranylóan gyöngyöző levesek, acsirkepörkölt, a székely káposzta, a darázsfészek, a diós kiflicske, a lekvárok, a szörpök és persze a pálinka, meg mindaz az szeretet, amivel ezeket elkészítik, elénk teszik és boldogan nézik, ahogyan jóízűen majszoljuk.

Én is ilyen szeretettel szeretném megosztani Veled írásaimat az egészség és a mértékletesség jegyében, és remélem Te is így adod majd tovább szeretteidnek. Ígérem, ízletes és tartalmas leszminden szó és minden falat.

Azt hiszem, ezek után már van egy sejtésed arról, hogy milyen témákban fogok írni Neked. Ugye?

Ízek, illatok, ételek, fűszerek, gyógynövények, egészség, fenntarthatóság, tudatosság, akad majd benne egy kis természetes bőrápolás, és egy jó nagy adag természet- és életszeretet.

Most egyedül hagylak egy kicsit a gondolataiddal, hátha eszedbe jutottak régi emlékek, amelyeket már rég nem idéztél fel, ámbár jó érzésekkel töltik el a szíved és a lelked…

Viszlát a következő alkalommal!

Szeretettel,
Brigi

Női Médiaközpont&
á’la Brigitte