A vártnál kevesebben vesznek ki szállodai szobákat és kevesebben szállnak meg családi panziókban Horvátországban. Egyes hírek szerint augusztusban 200 ezer ágy állt üresen az Adria-parton, emiatt esnek az árak Dalmáciában, pedig a látogatók száma nem csökkent. Mindezt az élelmesebb magyar turisták kihasználhatják, de azért érdemes figyelniük a kínálat minőségére és az árakra egyaránt.

A tavalyi rekordév után a horvát turizmus idén nem váltotta be a reményeket: még a focivébén elért második hely sem tette vonzóbbá az adriai tengerpartot, pedig sok horvát politikus bízott abban, hogy ez is hozzájárulhat a stagnáló idei szezonkezdés után az idegenforgalom 2018-as felfutásához. Tavaly egyébként 18,5 millió turista érkezett délnyugati szomszédunkhoz, 102 millió vendégéjszakát töltve az országban. Ez 2017-ben 13, illetve 12 százalékos emelkedést jelentett a vonatkozó 2016-os adatokhoz képest a Hina horvát hírügynökség szerint.

Hibát hibára halmoznak a horvátok

A statisztikák szerint idén, a szezon eddig eltelt nagy részében a látogatók száma ugyan nem esett vissza, de a szállodákban, panziókban lefoglalt szobák száma jelentősen csökkent. Vagyis elszámították magukat a horvát vendéglátók a tavalyi sikererek után: nem kötöttek szerződéseket az utazási irodákkal, abban bíztak, hogy a turisták maguktól is jönni fognak.

Még egy hibát elkövettek az Adria-partján működő szállásadok: jelentősen megemelték az árakat, így akik beléptek az országba és nem foglaltak előre szállást, azok meglepődve szembesültek a drágulással. Majd feltehetően tovább is álltak, esetleg nem a hivatalos szálláshelyekre mentek. Az Express.hr szájt szerint egyébként a turisták 85 százaléka közúton érkezik Horvátországba, így nyilván sokan a helyszínen döntenek a szállásról.

Forrás: 24.hu