A kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál vasárnap este zárult a Julian Rachlin hegedűművész által vezetett Haydn Filharmónia Beethoven kontra Napóleon című előadásával. A fesztiválon idén 8200 zenekedvelő vett részt, ami a tavalyi évhez képest 10%-os növekedést jelent.

A fesztivál témájául idén a Háború és béke-t választották: nemzetközileg is elismert előadók – köztük olyan sztárok, mint Giovanni Antonini és Il Giardino Armonico, Nicolas Altstaedt és a Haydn Filharmónia, Anna Prohaska, Rebekka Bakken, Paul Gulda, az ORF Radio-Symphonieorchesters Wien, a Kronos Quartet, vagy olyan színészek, mint Konstanze Breitebner és Michael Dangl – léptek fel 2018. szeptember 5-16. között.

A zenei program összeállítását Andreas Richter vezette. A rendkívül széles zenei kínálat a kamarazenétől az irodalmi-zenei találkozásokon át a félig-szcenírozott, koncertszerű operaelőadásig terjedt. Ez utóbbi formátum a következő évek során is a zenei kínálat részét képezi majd. Idén Joseph Haydn Armida című operája került műsorra, amelynek főszerepeit Ana Maria Labin (varázsló) és Francisco Fernández-Rueda (Rinaldo lovag) énekelték. A kismartoni Esterházy-kastély történelmi tereiben a fesztivál ideje alatt összesen 13 koncert volt hallható, amelyeket további színes programok kísértek, a színpadi beszélgetésektől a jazzen és a balkáni zenén át egészen a Pan O’Gusto kulináris élményéig. “Érdeklődő, nyitott és lelkes közönséget láthattunk vendégül a fesztiválon. A beszélgetések során is érzékelni lehetett, mennyire nagy az igény az emberekben egy adott témával való elmélyült foglalkozásra, szembesülésre. Ez az, amire egy fesztivál remek lehetőséget ad; s ez jóval több annál, mint egy-egy koncertet meghallgatni.” – mondta Andreas Richter.

A HERBSTGOLD Fesztivál témája 2019-ben: Minden határon át
1989. szeptember 11-én bontották le a “vasfüggöny”-t, s ezzel megnyílt a határ Magyarország és Ausztria között. Pontosan 30 évvel ezen történelmi esemény után a Haydn Filharmónia előadásával nyílik majd meg a harmadik HERBSTGOLD Fesztivál, amelyen a két szomszédos ország művészei és művei játsszák a főszerepet. 2019. szeptember 11-22. között a Minden határon át mottó alatt koncertek, dalestek, kamaramuzsika, jazz, balkáni és roma hangok csendülnek majd fel az Esterházy-kastélyban.

Információ az idei programról www.herbstgold.at

Forrás: ots.mti.hu