Örvényoszlop a 150 éves Fővárosi Vízművek ajándékaként – Interaktív utcai installáció a Deák téren

0
376

A Fővárosi Vízművek a Főváros egyik szimbolikus pontját, az egyik legkedveltebb találkozó helyet, a Deák teret választotta helyszínül a Társaság 150 éves jubileumának emléket állító installációhoz.

Reményeink szerint hamarosan maga az alkotás is a város egyik újabb találkozási pontjává válik, amihez minden adott. A város egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb terén felállított acél-plexiüveg alkotáson található hajtókarral bárki mozgásba hozhatja az oszlop felső plexiüveg tartályát kitöltő víztömeget, látványos és – a zárt rendszernek hála – tartós örvényt állítva ezzel elő. Külföldi tapasztalatok alapján egy ilyen, formavilágában és anyaghasználatában minimalista utcai installáció sikeresen vonz be és szórakoztat minden generációt a legkisebbektől a legnagyobbakig. A saját erővel előidézhető áramlás, örvény és kavitáció pedig az iskoláskorú gyermekekben ébresztheti fel az érdeklődést a természettudományok iránt. Mindeközben ráirányítja a figyelmet a víz fontosságára, emlékeztetve arra a gazdagságra, amit Fővárosunk számára a tiszta ivóvíz jelent. Az egyszerűségében elegáns installációhoz illeszkedő grafika a Fővárosi Vízművek 150 éves jubileumi logójából, Budapest emblémájából és a 2018-as évszámból áll.

Ugyanakkor maga az örvényoszlop szintén a találkozásokról szól. A 150 éves múlt, a hagyomány találkozása az innovációval, amikor egy közszolgáltató a legkorszerűbb felfogásban, korszerű anyagok használatával alkot egy nagyon is mai installációt. Legalapvetőbb éltető elemünk, a tiszta ivóvíz és a tudomány, a játékos ismeretterjesztés találkozása egy látványos és szórakoztató köztéri alkotásban. És a Budapest működését, vonzerejét, a fővárosiakat és a Főváros látogatóit mindenek elé helyező résztvevők találkozása, hiszen a ma felavatott installáció életre hívásának kezdeményezője a Fővárosi Vízművek volt, akinek az ötlete mellé felsorakozott a Fővárosi Önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Városarculati Kft., a Budapest Közút Kft. és a BKV Zrt., azért, hogy a terv valósággá váljon.

Forrás: ots.mti.hu