A húsvéthatás okozta a külföldi vendégéjszakák számának stagnálását áprilisban, a turizmus minden más mutatója továbbra is javul. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója magyarázta így a legfrissebb statisztikát.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint áprilisban 0,8 százalékkal több külföldi vendég 2,2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, míg a belföldi vendégek száma 0,3 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi magas bázishoz viszonyítva. Ezzel a vendégek száma összesen 1,7 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest, amikor a húsvétnak is köszönhetően 25,3 százalékos volt a forgalom éves növekedése.

Guller Zoltán álláspontja szerint tavaly áprilisra esett a teljes húsvét, idén viszont márciusban kezdődtek az ünnepek, csak a húsvét hétfő esett áprilisra. Az előző évi magas bázis miatt is csökkent a vendégéjszakák száma. A vendégek száma azonban nem csökkent, Olaszországból és Franciaországból lett kevesebb a vendégéjszakák száma – húzta alá, hozzátéve: a belföldi vendégforgalom továbbra is növekedést mutat.

Az ügynökség vezetője kiemelte, hogy a szálláshelyek összes bruttó árbevétele mind áprilisban, mind az első négy hónapban emelkedett.

A küldő országok közül Amerikából több mint 10 százalékkal nőtt a vendégek száma, Romániából csaknem 22 százalékkal, Ukrajnából 53 százalékkal több vendég érkezett idén áprilisban, mint egy évvel korábban. (MTI)

Forrás: 24.hu