Akár 7000 euróra is büntethetik.

Az eddiginél is szigorúbban büntetik ezentúl az olasz strandokon, ha illegális árusoktól vásárolna hamis árut.

Azt követően döntöttek így, hogy egy áprilisi jelentés úgy becsülte, a turizmusban megjelenő illegális kereskedelem nem kisebb, mint 22 milliárd eurós biznisz. A Conferscenti szerint az állam évi 11,5 milliárd adót veszít a feketepiac miatt. Az intézkedések különösen a hamis táskákra, ruhákra és cipőkre vonatkoznak, mert csupán ezek is 3,3 milliárdos üzletet jelentenek.

A belügyminisztérium új törvénye szerint az illegális árusokat 15 000 eurós bírsággal is sújthatják – de 7000 euróig büntethetők azok is, akik tőlük vásárolnak.

“Állítsuk meg a ‘vu cumpra’ inváziót” – mondta a belügyminiszter, Matteo Salvini. A “vu cumpra” kifejezést a migráns árusokra használják, az olaszt törve azt jelenti “Akarsz vásárolni?”

Salvini azt tervezi, hogy az EU-s forrásokkal az országos és a helyi rendőrség együttműködését fogja támogatni az olasz partok mentén. Ez már önmagában ellentmondásos lépés, mivel az EU-s forrásokat még soha nem használták különleges rendőri intézkedések finanszírozására Olaszországban.

2017 óta több mint 500 ezer hamis cipőt, táskát, ruhát koboztak el, több mint tízezer embert tartóztattak le, és közel 265 millió euró értékű árut szereztek vissza vagy semmisítettek meg.

A június végétől életbe lépő intézkedések a Nápolyban és Pratóban található, hamisítványokat gyártó központok működését is érintik – írja a The Local.

Forrás: hvg.hu