Megváltozik a szállás-vendéglátás áfája Romániában

0
324
kép: Romania Insider

Viorica Dancila miniszterelnök asszony ebben a turizmus további támogatását látja, de Magyarország szakmai szemmel más véleményen van.

November 1-től a román kormány rendelete alapján a szálláshelyeken, a vendéglőkben, a catering-szolgáltatásoknál, valamint a spot- és szabadidő-központokban a forgalmi adó 5 százalékra csökken, ezen felül törölték például a hévizekért fizetett illetéket is. Az intézkedés, a sör kivételével a szeszes italokra nem vonatkozik.

Szakértők szerint az eltérő adórendszerek miatt nem lehet érdemi szinten összehasonlítani a magyar helyzettel a Romániában bevezetett rendeletet. Florin Jianu, a kkv-ék érdekvédelmi szervezetének elnöke kifejtette szakmai álláspontját, mi szerint a csökkentés nem több populista intézkedésnél. Véleménye szerint a szolgáltatóknál maradó négy százalék többletbevételt a helyi önkormányzatok plusz helyi adók formájában azonnal rá fogják terhelni a turisztikai vállalkozásokra, ugyanis, vélhető, hogy áfa-visszatérítéskor a pénzügyi tárca ennyivel kevesebbet oszt majd vissza az érintett önkormányzatoknak.

Dan Mischie, a City Grill gyorsétterem-lánc vezetője nem látja a fejlődés lehetőségét a csökkentésben, mert a fogyasztó egyetlen lej árcsökkenést sem fog észrevenni a menükártyán, hiszen az ez által megjelenő megtakarítást felemészti az infláció és az általánossá váló szakemberhiány miatti folyamatos béremelések. (Magyarországon annyiban is más a helyzet, hogy a kormányzat nem is várja el a vendéglátóhelyektől az év eleji áfa csökkentés utáni árcsökkentést, viszont a bérszínvonal rendezését annál inkább.)