Az elmúlt években Málta a legnépszerűbb úticélok egyikévé vált a magyar utazók számára. Az adatok tökéletes rálátást biztosítanak erre a tényre, hiszen 2017-ben 28 százalékkal többen választották a szigetországot és az idei év is hasonlóan kiemelkedő eredményeket mutat.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal részben ezt megköszönve hívta meg partnereit egy budapesti sétahájózásra, amit összekötöttek egy kötetlen kellemes hangulatú vacsorával.

Hangya Edina képviseletvezető rövid prezentációjában bemutatta hogyan fejlődött Málta turizmusa. A 2010 óta eltelt időszakban közel 1 millióval nőtt az éves teljes vendégszám. A jól kialakított kapcsolatnak köszönhetően a kelet-európai térségből is egyre többen érkeznek a szigetországba. Magyarországról 2017-ben közel 27 ezren választották úti célként Máltát, az átlagos ott-tartózkodás 6,6 éjszaka volt. Szintén emeli az utazások számát azon látogatók akik Máltán élő rokon vagy barát miatt érkeznek, hiszen mostanra közel 5000 magyar él az országban.

Málta megteszi a szükséges lépéseket, hogy lépést tartson a növekvő érdeklődéssel. 2017-ben összesen 686 új ágyat adtak át, a közeljövőben pedig további 20 ezerrel növelik a férőhelyek száma. A szálláshelyek számának növelése mellett figyelmet fodítanak az eltérő igények kiszolgálására is, ezért változatosságban is bővülnek az elérhető helyek. A főváros, Valletta kínálatában újdonságot jelentenek az óváros kisebb palotáiból átalakított 6-8 szobás hangulatos „palazzo” butikhotelek. Gozo szigetén pedig a luxus nyaralókká alakított házakban megszállva élhetnek meg romantikus pillanatokat.

Málta továbbra is főként a nyaralóvendégek körében népszerű (ők teszik ki a beutazók 85%-át). Emellett egyre keresettebbek a kétnyelvű ország angol nyelvtanfolyamai. Speciális kínálatot nyújt azok számára, akik esküvői helyszínnek és nászútra választják Máltát. Ebben a kategóriában újdonságként lehetővé tették  azonos nemű párok hivatalos házasságkötését is. Ez komoly vonzerő lehet az LMBT közösség tagjainak.

Azon magyar utazók részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a szigetország felé, akik a hosszúhétvégét választják pihenésre, hiszen Valletta 2 órás repülőútra van Magyarországtól.

Az ország célja, hogy kultúrális desztinációként is felkerüljön a turisztikai úticélok közé. Erre adott lehetőséget Valletta 2018-as Európa Kulturális Fővárosa programja.

Üdvözítő bejelentés, a kibővülő repülőjáratok száma Magyaroszágról Vallettára. 2018. november 1-től a Wizz Air kedden és szombaton (2018. november 1–10. között és 2018. dec. 20. – 2019. jan. 10. között + csütörtökön is), míg a Ryanair hétfőn és pénteken indít járatokat. 2019. április 1-től pedig a Wizz Air már Debrecenből is repül Máltára, először heti kéttő, majd a későbbiekben négy alkalommal.