Munkaerőhiány a HoReCa szektroban

0
284

Egész Európában problémát jelent a szálloda és vendéglátás területén jelentkezett munkaerőhiány. Ide tartozik Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria és ez a helyzet Közép-Kelet-Európában még rosszabb. 

„Egyre nehezebb a szezonra munkaerőt találni, jól képzettett meg még inkább. Egy szállodában minden területen érezhető a hiány a szobáktól a konyháig – magyarázza Monica Ciarapica az olaszországi Confesercentiből. „A súlyosbodó helyzet sokkal összetettebb annál, minthogy nem fedi egymást a kereslet és a kínálat. Szerintem közösségként kell fellépnünk. Össze kell fognia a szakmai szövetségeknek és képzéseket tartani, többek között a munkanélküliek számára, hogy a következő szezonban már bevethetőek legyenek” -. véli az olasz szakember.

Ausztria bizonyos régióiban ez a hiány meghaladja az 1000 főt. A háttérben azok a magyar, lengyel és cseh munkavállalók állnak, akik a hazai bérek javulása miatt visszavándorolnak és ott helyezkednek el. A hiány mérséklésére a salzburgi régióban elindítottak egy népszerűsítő kampányt, melynek keretében 50 vállalkozó közreműködésével átképző tréningeket, állásbörzéket tartanak több városban is.

Németország, Franciaország és Portugália a jól ellenőrzött, racionális migrációban és a bevándorlók képzésében látja a megoldást.

Az Egyesült Királyságban még nem tapasztalható hasonló helyzet, de szakértők figyelmeztetnek a Brexit utáni időszakban akár 60 000 munkavállaló hiányozhat a turizmus-vendéglátásból és ezt csak hosszú évek alatt lehet majd pótolni. A KPMG szerint jelenleg a felszolgálók háromnegyede, a housekeeping személyzet 37 százaléka, a szakácsok 27 százaléka más EU tagállamokból érkezett munkavállalók.