Új eszköz segíti az óceánok, tengerek megtisztítását a műanyaghulladéktól

0
478

Egyre több kép és videó ér el minket közösségifórumokon, hírportálokon keresztül az óceánok szenyezettségéről. Sajnálatos módon napjainkra műanyag szigetek álltak össze, melyek pusztítják az élővilágot. Szerencsére van mód a katasztrófa elkerüléséhez!

Az ABBCO – az olyajszennyeződések begyűjtésére specializálódott cég – tervezte meg azt az eszközt, ami az óceánok és tengerek felszínén úszó műanyag hulladékot gyűjti össze. A tervezők  „Holy Turtle”-nek nevezték el és az elkészítése során fő célja mellett a másik legfontosabb tényező az volt, hogy az élővilágot semmilyen módon ne károsítsa.

A Karib-tengeren vetették be először a megmentő találmányt, de ezzel nem ért véget az akció. A szénsavasvíz-készítő gépeiről közismert SodaStream kezdeményezésével egy ismeretterjesztő kiállítás keretei között az összegyűjtött hulladék felhasználásval mutatják be az egyszerhasználatos műanyagok veszélyeit.

„Több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba minden évben. Ez nem fog csak úgy magától eltűnni. A műanyag hulladék apró darabokra hullik, veszélyezteti a tengeri élővilágot, végeredményben pedig bekerülhet a táplálékláncba, ami már az embert is fenyegeti, hiszen a feldolgozott élelmiszerekben is feltűnhetnek a mikro műanyagok. Már folyóinkban, például a Tiszában is kimutattak az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikro műanyagot” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

A Karib-tengeren elindított történésekre reagálva Honduras partjainál négynapos szemétszedési akciót hajtottak végre, ami mellett környezetvédelmi szakértők interaktív workshopokat is tartottak. A foglalkozások célja az volt, hogy a helyi közösségeken belül is legyenek olyan nagykövetek, akik figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. A meghívott előadók között volt Maria Westerbos, a Plastic Soup Foundation alapítója, Chris Jordantermészet fotós, az Elpusztult albatrosz szerzője, valamint Elena Gonzales, a BICCU társalapítója. Az eseményen hét iskola vezetői, tanárai, diákjai és a szülői közösség is jelen volt.