A vendégszeretet szerepe a turizmusban

0
453
Illusztráció: Northfoto

Egy-egy utazással szerzett élmények bizonyos részét a célország lakóinak vendégszeretete határozza meg. Hiszen a legtöbb ember számára fontos, hogy a környezet amibe bekerül kedves, barátságos és segítőkész legyen.

A téma felkeltetta a kíváncsiságát az InterNations portálnak is, ezért közvéleménykutatást végzett saját olvasói között és az alapján felállította a vendégszerető országok rangsorát. Az első 5 helyen Portugália, Tajvan, Mexikó, Kambodzsa és Bahrain végzett, míg a sereghajtók között van Kuvait, Ausztria, Svájc, Csehország és Finnország. Fontos megjegyezni, hogy az elemzés főként azon turisták véleményét tükrözi, akik egy-két hét, hónap után hazamennek és nem azokét akik hosszabb időre költöznek az adott országba, például a munkájuk miatt.

A turizmussal foglalkozó oldalak minden évben megjelentetik a legboldogabb országok listáját is. A Gallup intézet boldogságfaktor kutatásában számtalan szempontot elemeznek az egyes országokban az általános jóléttől, a politikai és társadalmi viszonoykon át, a vendéglátásig. A szempontok alapján az első 10 helyezést elérő ország között utolsóként Ausztrália áll, őt követi Svédország, Új-Zéland, Kanada és Hollandia, majd az 5. helyen Svájc következik, akit Izland előzött meg és a dobogóra Dánia (3.), Norvégia (2.) és Finnország került fel. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az európai országok ott vannak a legfejletteb gazdasággal rendelkezők között.

Tapasztaim alapján meghatározó az utazásunk során – a témával kapcsolatban – szerzett élmények részben a saját hozzáállásunktól függnek. Hiszen ha figyelmesen betartjuk az adott ország kultúrális elvárásait és képesek vagyunk minimálisan alkalmazkodni a társadalmi körülményekhez, pozítív tapasztalatokkal térhetünk haza.