Mivel fizessünk külföldön: készpénz kontra bankkártya

0
397

Ha egy külföldi utazás előtt nem járjuk körbe a pénzügyi szolgáltatások témakörét, akár kellemetlen meglepetések is érhetnek minket. Mindenképpen fontos infomációkat szerezni, hogy az adott országban a készpénzes fizetés vagy a bankkártya használata az elfogadottabb.

Mikor úti célként uniós országba választunk, ahol a bankrendszer megfelelő módon van kiépítve és megfelelőek biztonsági intézkedések, ott érdemes bankkártyát használnunk. A legtöbb hazai banknál a kártyás vásárlás ingyenes külföldön is és legtöbbször a középárfolyamot veszik alapul. Díjat pedig csak abban az esetben kell fizetnünk, ha a partnerbank kezelési költséget számol fel. Így a legjobb megoldás, ha bankkártyával fizetünk minden helyen, ahol erre van lehetőség. Persze mindenhol vannak helyek ahol ez a fizetési mód nem lehetséges, de nem árt vigyáznunk az ATM-ek használatával, mert az árfolyam és a bankok által felszámolt díjak miatt akár nagyobb veszteségünk is keletkezhet.

Ma már szinte minden bank felkészült a bankkártya csalások kivédésére és az illetéktelen felhasználók kiszűrésére, de azért még mindig előfordulnak visszaélések. Az egyik legerősebb védelmet a PayPass rendszer adja, melynek köszönhetően a kártyánkat ki sem kell adnunk a kezünkből, de ha mégis megtörténik a klónozás és a bank nem veszi észre, az ellopott összeget utólag jóváírják a számlánkon. Az egyik legjobb lehetsőg a védelem érdekében az SMS szolgáltatás beállítása, így minden tranzakcióról azonnal értesülünk, ha baj történik és esélyünk van azonnal letiltatni a kártyát akár külföldi tartózkódás esetén is.

Fontos megjegyezni, hogy az egész világon egyre több ország törekszik a készpénzmentes fizetési módok népszerűsítésére. Állami szinten foglalkoznak a rendszer kiépítésével és a megfelelő háttér kialakításával.