Sikeres megrendezésre került az első Magyar-Indiai Filmipari és Turisztikai Szimpózium

0
373
A magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójának alkalmából, magyar-indiai filmipari és turisztikai szimpózium mumbai Bollywood filmsztárjai és producerei körében a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a NOVOTEL Duna Hotelben 2018.november 13-án Fotó:KKM/Burger Zsolt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében november 13-án, a magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából, Magyar-Indiai Filmipari és Turisztikai Szimpóziumra került sor Budapesten.

A rendezvény a világon a legtöbb játékfilmet készítő bollywoodi filmgyártás nagyobb magyarországi térnyerésének lehetőségét, a magyar-indiai filmipari együttműködés erősítését, valamint ezen keresztül az Indiából Magyarországra irányuló idegenforgalom növelését szolgálta.

Szilas Cecília keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében kiemelte, a dinamikusan gyarapodó indiai középosztály jelenleg a nemzetközi turizmus növekedésének egyik legfőbb tartaléka, így a bollywoodi filmgyártás magyarországi forgatási helyszínek iránti nagyobb érdeklődése egyúttal rendkívül hatékony országpromóciót jelent a Magyarországra irányuló turizmus számára.

Helyettes államtitkár asszony hangsúlyozta, a hagyományosan kiváló kétoldalú kapcsolatok és a sokszínű kulturális kötelékek mellett, India hazánk kiemelt gazdasági partnere, az egyik legjelentősebb ázsiai befektető Magyarországon.

A szimpóziumon részt vett Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, a bollywoodi filmgyártás számos elismert sztárja és producere, valamint a két legnagyobb indiai utazási iroda, a Thomas Cook (India) és a Cox & Kings Ltd. vezetői is, akik részére a rendezvényt követően Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár adott díszebédet.

India a világ első számú filmkészítője, a bollywoodi stúdiókban készült filmek a szubkontinens országaiban és a nagy indiai diaszpórával rendelkező térségekben több milliárd emberhez jutnak el.

Forrás: kormany.hu