Változások Ibiza turisztikával kapcsolatos hozzáállásában

0
363

A Sa Trinxa strand bár Ibiza egyik leghíresebb fehér homokos strandján található. A nyári szezonban pálmafák lógnak a tetőről, szól a zene és fiatal strandolók élvezik a késői ebédet és a hideg spanyol söröket.

De, mint sok sziget szabadtéri helyszíne, a Sa Trinxa is arra sorsra jutott, hogy be kell tartania az új kemény szabályozást. Ebben az évben a bárnak szintén alkalmazkodni kell az új szabályokhoz. Például egy ”limitert” telepítettek a hangerő szabályozására. Az ibizai hatóságok szerint a Sa Trinxa szabadtéri helyszíneken lévő zenéknek 65 dB-re kell korlátozódniuk – kicsit hangosabbak, mint egy normális beszélgetés, de csendesebbek, mint a legtöbb porszívó.

Tavaly 3,2 millió turista látogatott Ibizára. A Ibériai félszigeten elhelyezkedő Formentera, Mallorca és Menorca turizmusa a GDP 45% -át és az összes munkahely egyharmadát teszi ki. Azonban az idegenforgalmi ágazatnak a helyi lakosok igényeihez való igazítása egyre nehezebbé válik.

Amikor a szocialista koalíció átvette az Ibiza kormányzótanácsának irányítását 2015-ben, a turizmusra való áttérés központi szerepet játszott a manifesztumban. Vicente Torres Ferrer Ibiza turisztikai igazgatója azt mondja, hogy nincs probléma a hangos zenével a zárt szórakozóhelyeken, de amikor kültéri helyszínekről van szó, a lakosok érdekeit is figyelembe kell venni.

További változások történtek a szórakozóhelyek nyitvatartási idejében és a rendőri jelenlétben. Hogy ennek milyen hatása lesz a sziget turizmusára az a közeljövőben kiderül. Mindenesetre a turistáknak még szokniuk kell a változások és alkalmazkodniuk az új körülményekhez. A helyi lakosok pedig nyugodtabb légkörben élhetik hétköznapjaikat és így talán kevesebb feszültség alakul ki.