A bor szeretete Moldovában

0
413

A moldovai borágazat a történelem előtti időszakra nyúlik vissza, amikor a kivételes talaj és a kedvező éghajlat segítette a helyieket a szőlőtermelésben. Tudták hogyan kell művelni és ez a mai napig nem változott.

Moldova már jó ideje bent van a borászok tudatában, hiszen az ország sikeresen állította meg megkérdőjelezhető minőségű, ömlesztett borok. Az orosz embargó áldozataként az ország eléggé a háttérbe szorult, de azóta koncentráltak arra, hogy egész Európában, az USA-ban és Kínában elérhetőek legyenek az értékes, kis tételben készített palackok. Boraikat vonzóvá teszi, hogy minőségileg azon a szinten van, mint amit La Rioja-ban, Bordeaux-ban vagy az argentínai Uco-völgyben termelnek, de az ár jóval kedvezőbb.

A borkedvelői megvásárolhatják ezeket a remek minősű borokat a szupermarketben, például a Linella-ban, amelyek csodás minőségű Pinotokatés a Radacini Reserve választékot kínál. Külön érdemes megemlíteni a Cricova-t, ami az egyik legnagyobb borbemutató terem Moldovában. Az országban található a világ legnagyobb borospincéje is. Érdekesség, hogy van egy hatalmas borosüveg szobor is a vidéken, de van benne egy kis móka, mivel a szobor pontos helye nincs megadva, ezért meg kell találni.

A moldovai bor ma arról szól, hogy a kistermelők és a családi pincészetek prémium bort készítenek és sehol nem kell 100 eurónál többet fizetnünk a kiemelkedő minőségért.