Bébi teknősök megmentése Ausztráliában

0
421

Canberrában, Jerrabomberra vizes területein végigsétálva, nem is gondolnánk, hogy a föld alatt, új élet kezdődik. Új élet, ami még el sem kezdődött, de már veszélyben van.

Egy nemrég készült jelentésből kiderül, hogy a világ 356 teknősfajának kétharmada fenyegetett vagy már kihalt és ennek komoly ökológiai következményei lehetnek. Az okok között megtalálhatjuk az élőhelyek megsemmisítését, a háziállatokat és az emberi túlfogyasztás eddig megoldatlan problémáját.

Ausztráliában például a Murray folyó környékén élő keleti hosszú nyakú teknős állomány a 90-es évek óta 90 százalékkal csökkent.

Mivel ezek a teknősök 60 évig élnek könnyen megfigyelhető az állomány változása, ami azt mutatja, hogy a közelmúltban befogtak, vagy elpusztítottak szinte minden felnőtt egyedet és nem sok maradt a fiatalabb példányokból sem. Az önkéntesek tavaly nyáron türelmesen óvták a női teknősöket és védték a fészkeket.

A környezet és állatvédő szervezetek azt remélik, hogy a közösségi médián és egyéb fórumokon elért emberek egyre nagyobb számban csatlakoznak és segítségükkel, vagy adományaikkal egyre több teknőst lesznek képesek megmenteni.