Megújult a mosonmagyaróvári Futura planetáriuma

0
409

Az SMR Hungary Bt. kétmillió forintos támogatásából megújult a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont planetáriuma – tájékoztatta az intézmény vezetője csütörtökön az MTI-t.

Horváthné Pákozdi Emese elmondta, hogy a hat éve működő, felfújható planetárium kupolája a mindennapi működés során olyannyira elhasználódott, hogy a támogatás nélkül be kellett volna fejezni az előadásokat, amelyeknek eddig mintegy kétszázezer látogatója volt.

Az új sátor méreteiben közel azonos a régivel. Az öt méter átmérőjű, egyszerre harminc ember befogadására alkalmas sátorban digitális planetáriumi vetítő segítségével csillagászati előadásokat, ismeretterjesztő vetítéseket tartanak.

Az elmúlt hat évben a planetáriummal roadshow-k keretében több mint száz kitelepülésen népszerűsítették országszerte a Futurát, Mosonmagyaróvárt és a természettudományokat, megszólítva csaknem 80 ezer embert. Mindezek mellett jártak Erdélyben, Ausztriában és Szlovákiában is.

Az új planetáriummal a jövő évben egyebek mellett Budapesten a Tudományok Fővárosa, a Múzeumok Majálisa, a Felfedezők napja és a Zöldgömb Fesztivál elnevezésű rendezvényekre települnek ki.

A Futurát évente mintegy 32 ezren keresik fel, akiknek 95 százaléka vesz részt a planetáriumi előadáson.

Forrás: MTI