REJTÉLYES TÖRTÉNELEM SOROZAT – 3. RÉSZ

0
343

Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti-irodalmi sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt. Az esteken a magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.

A magyar „szent királyok nemzetsége” – amelyet csak a 18. századtól kezdtek el Árpád-háznak nevezni – 1290-ben drámai pillanathoz érkezett el: fiúutód nélkül halt meg IV. László király. Leányági rokonai Prágától Münchenen át Nápolyig úgy vélték, ezzel fiágon kihalt a magyar királyi dinasztia. Ám Lodomér esztergomi érsek és a vele tartó főurak jelentős csoportja nem így gondolta és egy velencei fiatalembert hívtak meg a trónra, akiről kijelentették: elismerik, hogy II. András király unokája… Ám sajnos az így trónra lépő III. Andrásnak sem született fia, emiatt 1301-ben végképp elárvult a magyar trón; ahogy egy kortárs főúri oklevélben olvassuk: meghalt „Szent István … törzsökének atyai ágon sarjadt utolsó aranyágacskája.” De igaza volt-e Lodomér érseknek? És vajon higgyünk-e azoknak, akik a 19. században kezdték el bizonygatni több francia családról, hogy leszármazásukat különféle, a hazából nyugatra vagy keletre elkerülő Árpád-házi hercegekig tudják visszavezetni? Hiszen azt a modern kutatás sem zárja ki, hogy a dinasztia ismeretlen sorsú, a történeti emlékezet látóköréből forráshiány miatt kimaradó tagjainak lehetnek akár manapság is köztünk élő leszármazottai… A II. András házassági politikájától az ál-Andrások felbukkanásán át az „elveszett” nemzetség-tagokig ívelő rejtélyek szövevényében Zsoldos Attila történész, akadémikus segíti számunkra az eligazodást.

Állítsa össze bérletét! Vásároljon 15 % kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet személyesen jegypénztárunkban vagy honlapunkon keresztül.

Jegyével az Újvilág született állandó kiállításunkat 15 % kedvezménnyel tekintheti meg. 2019. június 30-ig.