Szeretjük a minőségi söröket!

0
304

Magyarországon is egyre népszerűbb a minőségi sörfogyasztás.

A sörforradalom indulásával szinte mindenhol elérhető váltak az ismert és kevésbé ismert sörkülönlegességek. Nem csupán a kézműves sörözőkben, hanem a sarki kocsmákban és a boltok polcain is olyan típusú sörök sorakoznak, melyek nagy részéről 10 éve még nem is hallottunk.

Az, hogy miben rejlik a különbség egyes fajták között, az alábbi rövid ismertetőben mutatjuk. Egészség! 🙂

Világos sör

A legelterjedtebb és legismertebb sörfajta. Alsó erjesztéssel készül, olyan élesztővel, amely kevésbé bírja az alkoholt, így könnyű, malátás lesz az íze.

IPA

Az indian pale ale, vagy IPA többféle sörfajta összefoglaló neve, közös bennük a kesernyésebb, komlós, citrusos ízvilág. Az alkoholtartalmuk magasabb az átlagosnál.

Pale Ale

Szintén komlós sör, de alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik, mint az IPA-k. Malátás, közepesen telt az ízük.

Pilseni

A cseh eredetű pilseni típusú sörök a világos sörök közé tartoznak. A németországiak sápadt arany színűek, a csehek kicsit sötétebbek és keserűbbek.

Barna sör (stout)

Szintén többféle verzióban létezik. Az édes barna sörök Írországból és Angliából származnak, ezek közül a leghíresebb a Guinness.

Porter

Az Egyesült Királyságból származik. Sötét színét olyan hozzávalóknak köszönheti mint a csokoládé és a pirított maláta. Amíg a stout sörök kávés aromájúak, a porter ízvilága inkább emlékeztet csokoládéra.

Belga sörök

A belga sörök lehetnek pale ale-ek, barna sörök, gyümölcsös és savanyú sörök. Általában kevésbé keserű az ízük, inkább gyümölcsös, fűszeres, édes aroma és magas alkoholtartam jellemzi ezeket a fajtákat.

 Búzasör

A maláta a búzasör esetén a búza csíráztatásával készül, ennek köszönhetik a búzasörök világos színüket és alkoholtartalmukat. Gyakran fogyasztják citrom- vagy narancsgerezddel.

Forrás: izesélet.hu