A 110 éves Szépművészetiben, illusztris társaságban ünnepelte 160. születésnapját a Gerbeaud

0
270

Tavaly ismét 100 százalékban családi tulajdonba került az ikonikus Gerbeaud, ehhez illő hangulatban, de nevéhez méltón ünnepli a cukrászda fennállásának 160. évfordulóját. Egész évben, de leginkább az elmúlt egy hónapban.

Egy fiatal svájci cukrász 1882-ben üzleti ügyben járt Párizsban, és sorsfordító találkozás tette különlegessé utazását. Kugler Henrikkel, egy 52 éves derékfájós magyar cukrásszal találkozott közös svájci mesterük ajánlására. A nőtlen és gyermektelen Kugler jól menő budapest cukrászatának keresett méltó utódot. Elsőre nem tűnt reálisnak, hogy a svájci Gerbeaud a Gizella térre költözzön, miközben nem volt példa nélküli, hogy szakmájuk kiváló mesterei hátrahagyják svájci, skót, vagy éppen bajor hazájukat magyarországi sikereket remélve. Pletykálták, hogy Gerbeaud algiriai szódagyára éppen bedőlt, így hazájától távolabb ideálisnak tűnhetett számára az újrakezdés. De az is lehet, hogy a két mester között rögtön működött a bizalomépítő szakmai kémia, és az eladás pénzügyi feltételei, az üzlet jövedelmezőségi lehetőségei csábító perspektívát kínáltak mindkettejüknek. Hogy egyszer vagy többször találkoztak, szinte mindegy is. Az üzlet megköttetett.

Ma már a Gerbeaud-ba megyünk. A cukrászat 160 év alatt családról családra szállt, hosszabb-rövidebb időre népi kézben pihent, de sem a kapitalizmus nehézségei, sem a szocializmus erőlködése nem tudta tartósan elhalványítani fényűző ragyogását. Maradt, aminek 160 évvel ezelőtt kitalálták, fenséges ízek és formák előkelő otthonának.

A házat 2000 óta vezeti Pintér Katalin; három társával közösen megalapított cége, a Gerbeaud Gasztronómai Kft. 2004-ben kötött 25 évre szóló üzemeltetési és kizárólagos névhasználati szerződést a tulajdonos Erwin Müllerrel. A Kft. tavaly nyáron, kivásárlás útján Katalin családjának kizárólagos tulajdonába került, ekkor írtunk róluk címlapsztorit.

S ehhez méltón ünnepli 160. születésnapját is egész évben. Például tavasszal piacra dobták egyedi jubileumi csokoládéjukat, egy 71,9% kakaótartalmú étcsokoládét, amely dél-amerikai és afrikai Trinitario kakaóbabokból készül, és a tulajdonos család tagjai, Pintér Katalin és Niszkács Anna állították össze a Cacao Barry laborjában. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a Gerbeaud a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládéval belépett a világ azon exkluzív csapatába, akiknek saját „signature” csokoládéjuk van; egyedi receptjük alapján öt évig más nem készíthet csokoládét.

Természetesen készült születésnapi torta is, szintén a kizárólag a Gerbeaudnak készült csokoládéból, szerintem elképesztően finom, és egész évben kapható a cukrászdában. „Fontosnak tartottuk, a hagyományos magyar cukrászat alapanyagait használni a Gerbeaud160 finomságaihoz, mint a barack vagy a dió. Azonban ezeknek a klasszikus magyar alapanyagoknak még izgalmasabb változatát, a vérbarackot, sós pekándiót és zölddiót használtunk” – mondta Anna májusban, az új édességek bemutatóján.

A jubileum alkalmából a minyont is kipofozták a Gerbeaud cukrászai

De a születésnapi évben újra elővették (és nem kicsit meg is szépítették, finomították) a klasszikus magyar édességeket is, mint diplomatapuding, a lúdlábtorta vagy a konyakmeggy. Hogy az egyébként nem olcsó (egy szelet Esterházy vagy Gerbeaud 2250 Ft, a születésnapi torta szelete 2650 Ft), főleg turistákat vonzó kávéház a magyaroknak is kedvezzen, bevezették törzsvásárlói programjukat, amely 20 százalék kedvezményt jelent. Elvitelre pedig továbbra is 50 százalékos kedvezményt adnak – a papírtálcás kedvezmény már az alapítás idején is létezett.

És szeptemberben Gerbeaud Emil egy másik hagyományát is felelevenítették: kortárs művészekkel terveztettek csomagolást termékeiknek. „A művészek kiválasztásánál fontosnak éreztük, hogy a fiatalabb korosztályhoz is tudjunk szólni. Emiatt kértük fel Kiss Tibit, a Quimby frontemberét, Áron Esztert, az Áeron márka alapítóját valamint az Autistic Art Alapítvány egyik védencét, Réti Kristófot” – mesélte Anna.

Niszkács Miklós és Anna tulajdonosok gyerekeknek csomagolnak tortát nagytétényi üzemükben

De leginkább e hónapokban ünnepelnek. A Gerbaud születésnapja egészen pontosan október 14-én volt, ez alkalomból csapatépítőt tartottak nagytétényi sütiműhelyükben, majd 160 tortát szállítottak ki budapesti gyermekotthonokba.

A cukrászda születésnapi ünnepségét pedig november elején tartották a 110 éves Szépművészeti Múzeumban, annak is Román Csarnokában, egy nappal azelőtt, hogy az éppen felújított épületet a nagyközönség láthatta volna. A 70 év után megszépült csarnokon kívül a vendégeknek zártkörű tárlatvezetésekkel is kedveskedtek, és persze finomságokkal.

A Gerbeaud készítette a cateringet, az azonos tulajdonosi körbe tartozó, két Michelin-csillagos Onyx étterem pedig a welcome falatokért volt felelős a Szépműben

A születésnapon nem csak a Gerbeaud tulajdonos családja – Pintér Katalin és Niszkács Miklós, és gyermekeik, Anna és Attila – voltak az egyetlen résztvevők, aki szerepeltek már Forbes címlapon. Én bár (a szintén aznapi novemberi Forbes Kilövés miatt) későn érkeztem, még az esemény végén is ott volt Kende-Hoffherr Krisztina sztármenedzser (2018. április) Rúzsa Magdi énekesnő (Forbes Life 2018. tél), és további, a család baráti körébe tartozó Forbes-arcok, mint Varró Zoltánbelsőépítész vagy Gere Andrea borász. Ott afterezett Sauska Krisztián (a borokat is a Sauska szolgáltatta), továbbá a Gerbeaud épületének tulajdonosa, a 86 éves német milliárdos Erwin Müller is, akiről az ehavi Forbes magazinban olvashatsz.

Ahogy a meghívóban fogalmaztak, olyanokat hívtak el erre az estére ünnepelni, „akik a maguk szakmájában, iparágában a legjelesebb műhelyeket képviselik”. Mégis, még a német milliárdost is beleértve, családias-baráti hangulatban, hosszú beszélgetésekkel és sok mosolygással, gyakran egymást megölelve ünnepelték a patinás cukrászdát.

Fotók: Gerbeaud

A bevezető szöveg Antal Zsuzsanna kutatómunkája nyomán a 2017. szeptemberi Forbesban jelent meg.