Egy espresso, hogy jól induljon a nap!

0
428
Kép: Barefoot Coffee

Sokan szeretik a reggeli kávé illatát és annak elfogyasztását egy finom croissant mellett, vagy csak egy utolsó csendes pillanatként tekintenek rá egy nehéz nap megkezdése előtt. De ezek csodás pillanatok nem lennének, ha nem fedezték volna fel a kávéfőzőgépet, ezért ma egy rövid történelmi áttekintéssel szeretnénk bemutatni a történelmét.

A világ első presszókávé-főző az európai ipari forradalom idején készült, úgy 1901 környékén. A kísérletezés célja az volt, mint az a nevéből is adódik, hogy a lehető leggyorsabban lehessen kávét készíteni. Az első sorozatban készült kávéfőzők még nem sokban hasonlított a maiakhoz, mindössze 1,5 bar nyomáson dolgozott (a mai gépek 15 baron üzemelnek), és az elkészült ital, amely 45 másodperc alatt csöpögött le, ízre és állagra inkább a filteres kávéra emlékeztetett.

1920-ban az új gépek hatására került be az „espresso” kifejezés egy olasz lexikonba.  A megjelenése új versenyhelyzetet teremtett a piacon, mert csendes, nyugodt kávéházak mellett, főként a munkásréteg számár, olyan bárok nyitottak meg, ahol a gyors kiszolgálás volt a cél. Mindezek hatására jött létre a barista” kifejezés 1938-ban, ugyanis a fasiszta Olaszországban úgy gondolták, ha „barman” szakmai kifejezést használják, az túlságosan amerikai hangzású lett volna.

A második világháború után jelent meg a Gaggia kézi pumpás kávéfőzője, amely jóval magasabb nyomás előállítására volt képes. Az első félautomata kávéfőző 1961-ben jelent meg, melynek a technológiája a mai napig megtalálható bizonyos típusú kávéfőzőkben.

A kávé hozzátartozik az olasz életérzéshez, amit már sok más országban is átvettek. Az emberek beülnek a kedvenc bárjukba/kávézójukba, isznak egy espressót, mielőtt belevágnának a napi feladatok elvégzésébe. De azért megmaradt az a réteg is, akik kedvenc italuk mellett újságot olvasgatnak, vagy épp egy kellemes beszélgetésbe merülnek bele.

Forrás: Perfect Daily Grind