A világ leghosszabb hídja

0
351

Az 55 km hosszú Hong Kong-Zhuhai-Macau híd, amely a világ leghosszabb hídja számos meglepetéssel várja azokat, akik átkelnek rajta. Íme néhány furcsaság, amellyel számolnia kell az utazóknak.

Biztonságtechnikai mérőeszközök

A hidat használatba vevő vezetőket folyamatosan ellenőrzik olyan biztonságtehnikai eszközök segítségével, amelyek mérik a vérnyomásukat, a pulzusukat, valamint ásítás figyelő kamerák pásztázzák a gépjárművek belső terét. Ha 20 másodpercen belül 3-nál több ásítást érzékel a rendszer a sofőrnél, riasztást adnak ki és pihenésre kötelezik a vezetőt.

Nem mindenki használhatja

A kínai propaganda azt sugallja, hogy az új híd a kínai, makaói és hong-kongi lakosok tömegei számára biztosít szabad átkelést. Ez azonban csak részben igaz.

Kína felé csak azok számára engedélyezik az utazást, akik meghatározott politikai szervezetek tagjai, vagy jelentős mértékű adót fizetnek a kínai államnak esetleg a dél-kínai Guangdong tartomány non-profit szervezeteit támogatják nagyobb összegekkel. A Kínai Kommunista Párt tagjai természetesen prioritást élveznek a híd használatakor, egyébként csak buszokkal lehet átkelni.

Felesleges volt megépíteni

2030-ra elkészül egy másik közúti híd Shenzhen és Zhongshan között, mely a forgalom jelentős részét átveszi majd, ezért a híd felépítésének ellenzői főként politikai célokat látnak mögötte.

Melyik oldalon vezessünk?

Hasonlóan az angol közlekedéshez, Kínában és Hong-Kongban is a gépjárművek az ellentétes oldalon haladnak. A forgalmi rend megőrzése érdekében egy közúti sáv cserét építettek be a híd középső részén, ahol a megfelelő oldalra terelik a kocsikat.

Forrás: világvandor.hu