Breda nyerte el az EU fogyatékossággal élők támogatásáért járó Access City-díját

0
304

A hollandiai Breda nyerte el az Európai Unió Access City-díját annak elismeréséül, hogy a fogyatékossággal élő polgárok számára hozzáférhetőbbé tette a várost. Kaposvár folyamatos fejlesztéseiért kapott elismerést – közölte az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint a hollandiai város sokat tesz, hogy megkönnyítse a fogyatékossággal élők életét. Bredában az olyan nyilvános helyek, mint a parkok és a boltok, mindenki számára hozzáférhetők. Digitális technológiával biztosítják, hogy minden polgár igénybe vehesse a tömegközlekedést. A város példaként szolgálhat mindazon európai uniós és más városok számára, amelyek hasonló kihívásokkal szembesülnek – mondták.

Az uniós bizottság közleményében hozzátette, a közeljövőben az Európai Akadálymentesítési Irányelv ki fogja egészíteni a győztes város erőfeszítéseit azáltal, hogy uniós akadálymentesítési szabványokat határoz meg a kulcsfontosságú termékek és szolgáltatások tekintetében. Ez a helyi és uniós szintű összefogás új lehetőségeket teremt a több mint 80 millió fogyatékossággal élő EU-polgár számára.

Mint közölték, a kulturális örökség európai éve alkalmából idén olyan városok is vehettek át díjat, amelyek kiemelkedő erőfeszítéseket tettek kulturális örökségük hozzáférhetővé tétele érdekében.

A közlemény idézi Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztost, aki szerint a kulturális örökség európai évének egyik fő célja, hogy mindenki megismerhesse és élvezhesse a kulturális örökséget. Tájékoztatása szerint különdíjat vehetett át a dániai Viborg és az olaszországi Monteverde, amelyek hozzáférhetőbbé tették kulturális örökségi helyszíneiket.

Az Access City-díj második és harmadik helyezettje a franciaországi Évreux városa és a lengyelországi Gdynia lett. A zsűri a láthatatlan fogyatékosságokra fordított figyelemért méltatta Évreux-t, és a szellemi fogyatékos személyek bevonására irányuló kezdeményezésekért Gdyniát. Végezetül pedig a magyarországi Kaposvár és a spanyolországi Vigo kapott külön említést. Kaposvár folyamatos fejlesztéseiért kapta ezt az elismerést, míg Vigót a változatos domborzaton alkalmazott innovatív építészetért emelte ki a zsűri.

Az Európai Unió Access City-díja olyan városok tevékenységének elismeréséül szolgál, amelyek úttörők az uniós akadálymentesítés terén, egyértelmű és fenntartható módon javították a városi élettel kapcsolatos alapvető szolgáltatások hozzáférhetőségét, valamint konkrét tervekkel rendelkeznek további fejlesztésekre.

Az Access City-díjra a több mint 50 ezer lakosú EU-beli városok pályázhatnak. Bizonyítaniuk kell, hogy átfogó megközelítéssel javítják a hozzáférhetőséget az épített környezet és a közterületek, a közlekedés és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, az információs és kommunikációs technológiák, és a közintézmények és a közszolgáltatások területén.

A díj korábbi nyertesei: 2018: Lyon (Franciaország); 2017: Chester (Egyesült Királyság); 2016: Milánó (Olaszország); 2015: Boras (Svédország); 2014: Göteborg (Svédország); 2013: Berlin (Németország); 2012: Salzburg (Ausztria); 2011: Ávila (Spanyolország).

MTI