Látvány-, díszlet- és jelmeztervezők munkáiból nyílt kiállítás a FUGA-ban

0
284

Látványtér 2018 címmel nyílt kiállítás látvány-, díszlet- és jelmeztervezők munkáiból a FUGA – Budapesti Építészeti Központban pénteken.

A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása gazdag válogatást ad az elmúlt színházi évad alkotásaiból. A tárlat 2019. január 15-ig tekinthető meg – közölték a szervezők az MTI-vel. Mint írják, az alkotók által nevezett művek hiteles képet nyújtanak színházművészetünk elmúlt évadának képző- és iparművészeti aspektusairól. A tárlat színes és gazdag anyaga látvány-, díszlet- és jelmezterveket, maketteket, előadásfotókat, videofelvételeket, elkészült jelmezeket mutat be, emellett filmes jelmeztervek is láthatók.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) kiállításának pénteken délutáni megnyitóján Hegedűs D. Géza színművész, rendező mond beszédet és adja át a tavalyi kiállítás közönségdíjait jelmeztervező és díszlettervező kategóriában. A tavalyi kiállításon és az interneten mostanáig leadott szavazatok alapján a 2017-es év közönségdíjasa díszlettervezőként Erkel László Kentaur, jelmeztervezőként pedig Nagy Fruzsina. A szervezők az idén is várják a tárlat látogatóinak szavazatait a közönségdíjra.

Az év díszlettervezője és Az év jelmeztervezője szakmai díjat 2019. január 11-én, pénteken adják át. Ezeket a díjakat szakmai szavazás alapján ítélik oda: maguk a kiállító tervezők döntik el, hogy melyik alkotást tartják az adott évben a legjobbnak.

Az idei tárlaton Antal Csaba, Bagossy Levente, Balázs Juli, Balla Ildikó, Bobor Ági, Bozóki Mara, Bognár Hajnalka, Cziegler Balázs, Donkó László, Erkel László Kentaur, Fűzér Anni, Horányi Juli,  Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Ignjatović Krisztina, Bianca Imelda Jeremias, Kálmán Eszter, Kiss Beatrix, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Klimo Péter, Kulumatué, Nagy Fruzsina, Szűcs Edit, Vereckei Rita, valamint Bányai Tamás világítástervező munkái láthatók.

A szakmai kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával a MAOE és a MALÁT hozta létre, a kiállítás kurátora Balla Ildikó, társszervezője Badacsonyi Brigitta.

MTI