Lélegzetelállító vidék Kazahsztánban, ahol a fák fejjel lefelé nőnek

0
531

A világ egyik legkülönösebb állóvize Kazahsztánban, a Tien-san röghegységben található. A különleges természeti csoda egy földrengés következtében jött létre 1911-ben. Kaindy-tó a mai napig számtalan fenyőfának ad otthont, de az igazi meglepetés azokat éri, aki a mélybe merülve látják meg a tó meseszép növényvilágát.

Kaindy Lake in Kazakhstan known also as Birch Tree Lake or Underwater forest.

A földrengés következtében történő földcsuszamlás teljesen elzárta a szurdokot, ezzel létrehozva egy természetes gátat. Az évek során az esővíz felhalmozódott, a sérült fákat pedig idővel ellepte a víz.

A helyszínt még vonzóbbá teszi, hogy a fenyőfák ágain több mint 100 esztendő elteltével is ott virítanak a tűlevelek. Ez annak tudható be, hogy a tó közel kétezer méterrel a tengerszint felett terült el, ezáltal a víz hőmérséklete meglehetősen alacsony minden évszakban.

Lake Kaindy in Tyan-Shan mountains, Kazakhstan

Jelenleg Kaindy-tó Kazahsztán egyik legnépszerűbb természeti látványossága és szépségét csak fokozza egyedülálló színvilága, amit a vízben található ásványi anyagok okoznak és a világoskéktől a smaragdzöldig változik. Ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi videó.

Forrás: sokszinuvidék.24.hu

Képek: Thinstocks