Hogyan óvjuk a környezetet a téli üdülés alkalmával?

0
356

„Fényes fehér hegycsúcsok, friss levegő és az izgalmas érzés, ahogy haladunk a lejtőn lefelé.” Gyakran csak erre gondolunk amikor a síelésről beszélünk. Azonban a valóságban kedvenc téli időtöltésünk manapság nem pont olyan, mint a bennünk élő kép.

Napjainkban egyre több hír jelenik meg a síterepek jelentős szennyezéséről. Néhány évvel ez előtt azt jelentették, hogy a Chamonix levegő minősége olyan gyenge lett, hogy a londoni értékekkel került egy szintre. Az is tény, hogy a franci Alpokban (Megeve és Saint Gervais) a levegő minősége sokat romlott az utóbbi években.

Adódik a kérdés: Honnan származik ez a szennyezés?

Kezdetnek elég az adatokra tekinteni! Az Alpokat évente 120 millió ember látogatja, akiknek valahogy fel kell jutni a hegyvidéki házakhoz és jelenleg ez még nem környezetbarát járművekkel történik. A Mont Blanc-alagút – az egyik legfontosabb autópálya, amely az üdülőhelyek között halad – járműforgalma fő részt vállal ebből a légszennyezésből. Amikor 2000 és 2002 között lezárták, a növényvilág jelentős mértékben regenerálódott.

Hatalmas energiát használnak fel az üdülőhelyek is a szezon ideje alatt, beleértve a fűtésre szolgáló tüzet és a villamos energiát, amellyel a sífelvonókat és a szállodákat működtetik. A hóágyúk szintén a legrosszabbak közé tartoznak a nagy mennyiségben felhasznált vízzel, energiával és vegyi adalékokkal.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a síterepek környékén a helyi fajok sűrűsége sokkal alacsonyabb.

Képtalálat a következőre: „mas in ski paradise”

Eljött az idő, hogy feltegyük a kérdést: Mit tehetünk ez ellen?

Az alábbiakban felsoroltunk néhány tippet annak biztosítására, hogy a következő téli üdülés közben a környezetet is óvjuk:

Utazzunk vonattal

Ahogy azt fentebb említettük, az európai városokba történő repülés, majd az üdülőhelyekhez vezetés nem túl környezetbarát közlekedési mód. Több kutatás is azt igazolja, hogy a legkedveltebb síparadicsomok CO2-kibocsátásának 70 százalékát a turisták okozzák. Összehasonlítás képpen, ha vonattal jutunk el az Alpokhoz, 82 százalékkal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását.

Válasszunk a környezetbarát szállások közül

Számos üdülőhely komolyabb lépéseket tesz felelősségvállalása érdekében. Ha ezeket a szállodákat, szállásokat választjuk tovább ösztönözhetjük környezetbarát rendszerek, eszközök, energiák használatát.

A franciaországi Avoriaz vezetősége nemrégiben vehetett át környezetvédelmi díjat (Environmental Award for Ecological Developments) az ökoszisztémát óvó fejlesztéseiért. A svájci Zermatt pedig környezettudatos erőfeszítéseiért kapott elismerést. Itt az újrahasznosítás és a napenergia felhasználása mellett, elősegítették a vadon élő állatok természetes gyarapodását.

A bizonytalanság elkerülése végett még segítséget is kapunk a Skiresort.info oldaltól, ahol környezetvédelmi jelentéseket találunk a világ legnépszerűbb úticéljairól.

Képtalálat a következőre: „environment in ski paradise”

Legyünk környezettudatos turisták

Mindenki, aki a téli üdülést választja tehet a környezet védelméért. Vehetünk saját újrahasznosítható vizes palackot (már több síközpontban, szállodában, szálláson van rá lehetőség) ahelyett, hogy egyszer használatos műanyagot vásárolnánk.

Fogyasszunk helyi ételeket! Ez nem csak a helyi vállalkozások támogatását szolgálja, hanem csökkenti a környezeti hatásokat is, hiszen a helyi ételeknek nem kellett átutazni a világot, hogy hozzájuthassunk.

Forrás: Livingit