Csodás formában épül újjá a budavári lovarda

0
442

A Magyar Hírlapnak a rekonstrukciót tervező Potzner Ferenc elmondta, hogy régi fényképeket is felhasználtak útmutatóul, és értékes információkat tartalmaznak a korabeli költségvetési dokumentumok, különböző szakmai elszámolások, amelyek felsorolják az elkészült tételeket. A jelenlevő szabványok miatt vasbeton vázzal, de minden egyéb tekintetben az eredeti dokumentumok alapján, korhű anyagokból születik újjá az egykori budavári lovarda.

Egykor a tetőn zöld és vörös angol természetes pala került, amelyben nem fognak változtatni a jelenlegi felújítások során sem, ugyan olyan fedőt kap. A homlokzatépítést római cementtel végezték, a korabelivel pedig szintén azonosak a kovácsoltvas korlátok is, mint ahogy a belső lépcsők fokai is ugyanabból a trieszti karsztból készültek, mint annak idején.

A historizáló építményt Hauszmann Alajos tervezte, a maga barokkos jegyeit felelevenítve, amely 1901-re készült el. Ekkor épült a lovarda mellett a most szintén rekonstruált főőrség és a Stöckl-lépcső is. A második világháború során mind megsérültek, így az ötvenes évektől sorra lebontották őket. Az új liftekkel és a gyalogos útvonalakkal együtt mintegy 6,5 milliárd forintból építik meg újra az építményt, 2019 végén adhatják át.

Forrás: utadon.hu

Kép forrása: dailynewshungary.com