Szerdától bővült a leghíresebb gyilkosságokat dokumentáló Murder kiállítás

0
344

A gyilkos tárlat című, az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait dokumentáló kiállítás: egy hónapon keresztül bemutatják azt is, mi történt a bűnözőkkel az elfogásuk után – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a tárlaton megtekinthetők a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum kiállítási eszközei, folyamatosan vetítik a BvOP ismeretterjesztő filmjét és tematikus előadásokat tartanak a hazai büntetés-végrehajtásról, valamint az életfogytiglanra ítéltek mindennapjairól. Magyarországon jelenleg 57 jogerősen és 3 nem jogerősen életfogytiglanra ítélt fogvatartott van, ők az úgynevezett “hosszúidejű speciális rezsim” (HSR) körletben vannak elhelyezve, egy- vagy kétszemélyes zárkában. Általában zárkában végezhető munkát csinálnak – például kartondossziékat készítenek, dobozokat hajtogatnak, zacskókat ragasztanak – napjaikat szigorú felügyelet és rend mellett töltik – ismertették.

A közlemény szerint a kiállítás 21 helyiségben, mintegy ezer négyzetméteren, speciális effektekkel és a modern technológiákkal mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosait és történeteiket, például Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, Hasfelmetsző Jacket és Al Caponét. A tárlat megvilágítja az esetek történelmi és társadalmi hátterét, valamint megemlékezik az áldozatokról is – tették hozzá.     Az utazó kiállítás Budapesten február 15-ig tekinthető meg, a VI. kerületi Király utcában (Central Passage).

(MTI)