A magyar kultúra napja – Programok Komárom-Esztergom megyében

0
361

Művészeti díjak átadásával, kiállítással, mesejátékkal, irodalmi és zenei előadásokkal ünneplik Komárom-Esztergom megyében a magyar kultúra napját.

Tatabányán kedden, a magyar kultúra napján adják át a Jászai Mari Színházban a Tatabánya Kultúrájáért díjat, valamint a Krajcsirovits Henrik festőművészről elnevezett művészeti ösztöndíjat, majd köszöntik a pályakezdő és az idős pedagógusokat.

Komáromban a Magyar Népmese Színház a Hetvenkedő János című mesejátékkal várja a gyerekeket a közösségi házban, majd a Jókai moziban Arany János balladáiból és kései lírikus verseiből ad elő válogatást Tóth Tibor, a révkomáromi színház igazgatója.

Az oroszlányi művelődési központban Cakó Ferenc grafikus, animációsfilm-rendező alkotásaiból nyílik kiállítás, és a művész homokanimációit is láthatja a közönség. A város kulturális életében jelentős szerepet játszók munkáját elismerő Kölcsey Ferenc Emlékplakettek átadását követően az érdeklődőket Háy János költő és Beck Zoltán zenész közös, Háy Come Beck című estjére várják, melyben szerephez jut a szépirodalom és a popkultúra is.

Tatán szombaton a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola művészeti együttesei “Jó kedvvel, bőséggel” címmel adnak műsort a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

(MTI)