Rekordévet zárt tavaly Eger turizmusa

0
331
forrás: eger.hu

Eger turizmusa tavaly ismét rekordévet zárt: a vendégéjszakák száma közel 5,5 százalékkal bővült az előző évhez képest – közölte a város polgármestere pénteken az MTI-vel.

Habis László tájékoztatása szerint 2018-ban mintegy 666 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hevesi megyeszékhelyen, ez több mint 34 ezerrel haladta meg a 2017. évi adatot. A bővülés 2013 óta töretlen, öt év alatt 64 százalékos – húzta alá.

Hozzátette, hogy ez idő alatt az egy látogató által eltöltött átlagos vendégéjszaka szám 2,3-ról 2,9-re emelkedett. A szállodák 54 százalékot meghaladó arányban részesültek a tavalyi teljesítményből, ám az egyéb szálláshelyek mennyisége és jelentősége is növekvő: ma már több mint 530 nyilvántartott szálláshely működik a városban.

A vendégforgalmon belül a külföldiek aránya 2018-ban 30 százalék körül volt. A lengyel vendégek 35 százalékkal részesedtek a külföldiek között, emellett növekedést sikerült elérni a cseh relációban, valamint az Ázsiából, Észak-Amerikából érkező vendégek körében. A mutatókból kiderül, hogy Eger az év minden időszakában vonzó utazási célpont. A tavalyi év után csaknem 240 millió forint idegenforgalmi adó folyt be a városhoz, 2017-ben 226 millió forint volt ez az összeg.

A polgármester szerint a sikerhez nagyban hozzájárult, hogy 2018-ban útjára indult Eger önálló turisztikai honlapja, a visiteger.com, amely négy nyelven ad hasznos és naprakész információt az érdeklődőknek a városról, a látnivalókról, programokról, akár személyre szabott ajánlatokat nyújt. Eger megtalálható jelentős nemzetközi portálokon is.

(MTI)