Kampánnyal védik Új-Zéland környezetét

0
457
kép: tiakinewzealand.com

Új-Zéland kampányt indított – az idegenforgalom országra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt – amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben a környezetet.

A kampány kivitelezése a következő módon történik: az érkező járatok utasai – a kormány és az idegenforgalmi ágazat által kidolgozott elvek alapján – egy videót fognak látni, amely a ”Tiaki promise” (Tiaki ígéret) néven lesz promótálva.

A kampány arra inspirálja a látogatókat, hogy ígéretet adjanak, ország természetes környezetének megóvására és tiszteletben tartják a helyi szokásokat utazásuk során.

A két perces videó a következő szöveget tartalmazza: „Új-Zéland a mi otthonunk. Értékes. Mindenkinek, aki itt él és ide utazik, kötelessége gondoskodni róla.”

Az idegenforgalom az elmúlt években új-zélandi régióban virágzott, és 2016-ban az ország vezető nemzetközi jövedelemforrásává vált.

Az elmúlt évben mintegy 3,8 millió turista látogatott az országba, miközben lakossága nem éri el az ötmillió főt. A legtöbb turista Ausztráliából, Kínából és az Egyesült Államokból érkezett.

Stephen England-Hall, az Új-Zéland Turizmus vezérigazgatója elmondta, hogy speciális útmutatás nélkül a turisták gyakran nem úgy viselkednek, mint hazájukban, ami negatív hatással van a környezetre és az élővilágra.

Közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az új-zélandi lakosok számára egyre nagyobb megterhelést jelent a növekvő, úgynevezett ”freedom camping” (szabad kempingezés) turisták száma. Ez a jelenség azt jelenti, hogy a turisták a kempingeken kívül állítják fel sátraikat, vagy parkolnak le lakókocsijukkal, hogy pénzt takarítsanak meg, de ezzel a megoldással nagyobb mennyiségű szemetet hagynak maguk után, ami egyre nagyobb mértékben terheli a környezetet.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy új kampány nem kifejezetten a szabad táborozók ellen irányul, inkább azt remélik a kampánytól, hogy szélesebb körben képes tájékoztatást adni a turisták számára. Emlékeztetett arra is, hogy reményeik szerint a turisták tiszteletben tartják a maori kultúrát és megfelelően felkészülnek a túrázásra és más szabadtéri tevékenységekre.

A Tiaki promise-t a közösségi médiában is népszerűsítik, szélesebb körben elérve azokat, akik már új-zélandi útjukra készülnek, vagy akik még csak tervezik azt.

Forrás: Independent