A Metro-Goldwyn-Mayer különleges felvétele a 30-as évek Budapestjéről

0
307
forrás: wikipedia

Ha átlépünk a hétköznapi problémákon és megállunk egy pillanatra láthatjuk, hogy Budapest egy varázslatos város, melyre büszkék lehetünk.  De milyen volt Budapest régi arca?

A Metro-Goldwyn-Mayer útikalauz videója bepillantást enged az 1930-as évek budapesti világába. Ez a felvétel páratlan kincsnek számít, mivel ez az első országimázsfilm, amely most egy rövid időre visszarepít minket fővárosunk különleges múltjába.

A felvétel még a második világháború előtt készült, ezért Budapest még eredeti pompájában elevenül meg számunkra, még mielőtt a történelemből jól ismert borzalmak elérték volna. A videó egy romantikus város életét mutatja be nyüzsgő utcáival, csábító üzletekkel és még sok más magával ragadó dologgal. Az építészeti nevezetességek között láthatjuk a Budai Vár hajdani kupoláját, továbbá az Erzsébet-híd és a Margitsziget is feltűnik. Egyediségét növeli, hogy a felvételen nincsenek beállított képek, vagyis valódi valójában mutatja be Budapestet.

Beautiful Budapest, 1938

Beautiful Budapest, 1938Igen tudjuk, 1938-ban már nem volt Osztrák-Magyar Monarchia, de a videóban sok épület van, ami még a monarchia idejét tükrözi.

Közzétette: Osztrák-Magyar Monarchia hagyatéka – 2019. január 18., péntek