Huszonhét kortárs magyar drámát láthat a közönség az idei DESZKA fesztiválon

0
334
forrás: www.deszkafesztival.hu

Huszonhét kortárs magyar drámát láthat a közönség az idei DESZKA fesztiválon március 29. és április 6. között Debrecenben.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a fesztivált beharangozó szerdai debreceni sajtótájékoztatón elmondta, hogy művészeti műhelyük több mint száz magyarországi és határon túli előadásból válogatta ki a programban szereplő darabokat. A válogatás két legfőbb alapelve “a jó, kortárs drámai szöveg, illetve a magas színvonalú színpadra állítás” volt – tette hozzá.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere az ország egyik legjelentősebb színházi eseményének nevezte a DESZKA fesztivált, amely immár 13. alkalommal mutatja be, hol tart a Kárpát-medencei magyar kortárs drámairodalom.

Gemza Péter a fesztivál fontos céljának nevezte a kortárs magyar dráma és színház népszerűsítését, megismertetését a hazai közönséggel. Mint mondta, a seregszemle idén is felsorakoztat kőszínházi és független, budapesti és vidéki, valamint határon túli előadásokat, és mára a program egyenrangú része a báb- és gyerekszínházi, valamint az ifjúsági tantermi forma is.

“Regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, az emberi gátlástalanság, megtéveszthetőség hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül vagy épp romantikus komédia” – sorolta az idei DESZKA fesztivál programjában szereplő előadások témáit a sokszínűséget érzékeltetve az igazgató.Hozzátette: a fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a fiatal színházi generációk bemutatására a DESZKA- és a GÖRDESZKA-programban, valamint a Nyílt Fórum felolvasóestjein egyaránt.

Gemza Péter emlékeztetett arra, hogy 2017 óta a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum második fordulója, amely a születőben lévő friss magyar drámákba enged bepillantást. Mint megjegyezte, az idei programban két olyan előadás is szerepel, amely korábban a Nyílt Fórum drámafejlesztési programjában vett részt: Kovács Dominik és Kovács Viktor Mintapinty, illetve Znajkay Zsófia Rendezői változat című drámája.

Az idei seregszemle programjába végül 27 előadás került be: tizenhárom a fővárosból, tíz a vidéki színházakból, kettő a Vajdaságból, egy önálló előadás Erdélyből, valamint egy koprodukció, a Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös előadása.

Gemza Melinda, a Csokonai Ifjúsági Program vezetője elmondta: a gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programjában idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők, közülük három osztálytermi nevelési profillal készült, egy pedig – a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely és a Káva Kulturális Műhely Talpuk alatt című közös produkciója – táncszínházi nevelési előadás, amely új színfolt a DESZKA palettáján.

Gemza Melinda szerint az idei válogatás is bizonyítja, hogy a báb nem korosztályfüggő: felnőtteknek szól a Budapest Bábszínház Apa lánya című előadása, és 14 éven felülieknek a Barboncás Társulat Wonder-full avagy NÓRA Csodaországban című produkciója.

Az előadások létrejöttének hátterével a szakmai beszélgetéseken ismerkedhetnek meg a résztvevők. A fesztiválon Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, Árkosi Árpád rendező, Dobák Lívia dramaturg, Nánay István kritikus és Visky András író, drámaíró, dramaturg értékelik az előző nap látott előadásokat. A kötetlen beszélgetések során az alkotókkal is találkozhatnak a fesztivál résztvevői.

Az idei DESZKA díszvendége Pass Andrea író, rendező lesz, akinek munkásságával, alkotói módszereivel egy portrébeszélgetés keretében ismerkedhet meg a közönség. A fesztivál programjában két előadása is látható: a Füge és a Trafó koprodukciójában készült Eltűnő ingereket és a Vígszínház Vándorkutya című előadását is íróként és rendezőként is jegyzi.

A fesztivál záróeseményén idén négy zenész – Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert és Pándi Balázs – és egy színész – Keszég László – vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be.

(MTI)