A balkáni térség áll a Pont Fesztivál fókuszában

0
302
forrás: pontfesztival.hu

Harmadszor rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében. Az esemény fókuszában április 12-től 14-ig a balkáni térség áll.

A Pont Fesztivált megálmodó Hangvető és a BTF célja, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva bemutassa a világ egy-egy izgalmas szeletét koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

A Várnegyedben április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról. Aki szeretne, busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban.

A fesztivál számos ingyenes programmal várja a családokat. A gyerekek alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos a tavaszt köszönti, a Hangoló Zeneterápia koncertjén a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

A zenei kínálat keretében szombaton a polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral mutatják be a Balkán zenei világát.

Vasárnap Balogh Kálmán cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Ez utóbbi beavatási rítust, a virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat mutatja be.

További információ: pontfesztival.hu

(MTI)