A költségcsökkentés ellenére is milliárdos veszteséget jelentett az Etihad Airways

0
285
forrás: Skytrax

A szigorú költségcsökkentés ellenére jelentős, 1,2 milliárd dolláros üzemi szintű veszteséget realizált tavaly az abu dzabi székhelyű Etihad Airways; a cég harmadik évét zárja milliárdos veszteséggel.

A társaság honlapján közölt adatok szerint az Etihad 17,8 millió utast fuvarozott 2018-ban, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége 1,9 százalékponttal 76,4 százalékra csökkent, viszont ennek ellenére az árbevétel elérte a 2017-es szintet és 5 milliárd dollárt tett ki.

Az Etihad üzemelése 6,9 milliárd dollárt emésztett fel, amely a jelentős olajármozgás ellenére is 5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A közlemény szerint az üzemi veszteség a 2017-es 1,5 milliárd dollárról 1,2 milliárd dollárra mérséklődött. Adózott eredményt az állami tulajdonú cég nem közölt.

Tony Douglas vezérigazgató szerint a hatékony és fegyelmezett kapacitás-kiosztás és gazdálkodás miatt csökkentek a költségek. Az Etihad februárban jelentette be, hogy átstrukturálási programja keretében több, már megrendelt gépét mondja vissza, 42 Airbus A350-es és 19 Boeing 777x vételétől álltak el.

(MTI)