Csillagvirágot számlálnak a hétvégén a nyíregyházi Sóstói-erdőben

0
344
forrás: természet baráti kör - Network.hu

Csillagvirág-számlálásra várja az érdeklődőket a nyíregyházi Sóstói-erdőbe az E-misszió Természetvédelmi Egyesület szombaton. A Nyírség igen ritka, védett növényfajából a tavalyi akcióban több mint 11 ezer tövet találtak a természetvédők.

Bár a hegy- és dombvidékeken többfelé gyakori a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis), az Alföldön rendkívül szórványos az előfordulása, termőhelyei kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a 371 hektáron elterülő, a helyiek által csak a “város tüdejének” hívott Sóstói-erdő – közölte Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke.

A jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj virágzása egy-két hétig tart és jellemzően március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjait a hangyák terjesztik. Az egyesület már tizenhat éve számolja meg önkéntesek segítségével a védett vadvirág mennyiségét a nyírségi nagyváros erdejében, ahol mindössze egyetlen erdőrészletben található meg.

Szigetvári Csaba elmondta, a populáció egy tizenöt évvel ezelőtti tarvágás miatt került veszélybe, az évről évre ismétlődő felmérések szerint azonban a védett növényritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást, lassan helyreáll az erdei ökoszisztéma. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány egyedszáma mostanra 10 ezer fölé növekedett, a tavalyi akcióban már 11 ezer tő csillagvirágot számoltak össze a természetvédők.

A szakember megjegyezte, ebben az időszakban csak két kisebb visszaesés volt 2013-ban és 2018-ban, amikor a március közepén érkező sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. Idén viszont zavartalannak tűnik a tavaszodás, sőt, a gyors melegedés miatt gyors elvirágzásra számítanak az egyesület munkatársai.

A ligeti csillagvirág állományának gyors növekedését a “lelkiismeretlen” virágszedők visszafogják, az egyesület ezért arra hívja fel minden erdőjáró figyelmét, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot – tette hozzá az elnök.

A virágszámlálás szombat délelőtt kezdődik, a program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, a csillagvirágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett pedig a szemetet is összeszedik a környéken a természetvédők.

(MTI)