A balett élénkíti a turizmust és komoly bevételt hoznak a magas minőségű kulturális rendezvények Magyarországnak is.

A Sziget Fesztivál,  a Balaton Sound  és a többi nagyszabású rendezvény mellett, a klasszikus műfajok is sok turistát hoznak Budapestre. Jó példa erre a március 30. és április 05. között zajló táncverseny, amelyet a világ TOP 10 legfontosabb megmérettetése között tart számon a szakma. Ebben az időszakban itt lesz a balett társadalom krémje. A Rudolf Nureyev – nevét viselő verseny annyira fontos a tánc világában, hogy a minden idők  leghíresebb balett-táncosáról szóló angol filmet is előbb mutatják be a budapesti eseményen, mint mondjuk New Yorkban.

Hamarosan a világ számos országában vetíteni kezdik a White Crow című angol filmet, amely a világ leghíresebb balett- táncosáról, Rudolf Nureyevről szól. A filmet előbb mutatják be Budapesten, mint New Yorkban! Ennek egyik oka, hogy akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő, budapesti Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra.  Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének (április 5.) egyik sztárja lesz.

Az ukrán származású balett-táncos mellett, itt lesz a táncvilág egyik élő legendája, Vladimir Malakov is, aki elnöke annak a nemzetközi zsűrinek, amely a világ 15 országából Budapestre érkező táncosok tudását is megítéli majd. A szintén Ukrajnában született művész dolgozott már együtt a New York City Metropolitan Operaházával, de sokáig szerepelt Bécsben, Berlinben, valamint a híres Tokyo Balettben, ahol jelenleg ő a balettigazgató. A mester eddigi hatalmas pályafutása alatt még Budapesten sosem állt színpadon. Ezért is különlegesség, hogy a verseny után, az április 5-én zajló gálán ő is fellép.

A Nureyev Nemzetközi Balettverseny másik különlegessége az, hogy a világ minden tájékáról ide sereglő fiatal táncosok itt mutathatják be tudásukat. A nézők között pedig számos operaház szakembere ül, akik itt keresik azokat a fiatal tehetségeket, akik aztán majd a világ legjobb tánckaraival dolgozhatnak. Sok tehetség az ilyen jellegű versenyeken kapja meg azt a lehetőséget, hogy az angol, a német, vagy akár a japán és amerikai társulatok is felfigyeljenek rá.

Ilyen versenyből egyébként viszonylag kevés van a világban, ezek közül is kiemelkedik a budapesti megmérettetés. A magyar esemény biztosan rajta van a balettversenyek TOP 10-es listáján. – nyilatkozta Bokor Roland, az esemény igazgatója. A legjobb tíz fiatal tehetség előadását egyébként láthatja a magyar nagyközönség is az április 5-én, a Vígszínházban megrendezendő Rudolf Nureyev – gálán. A gála különlegessége, hogy a már említett világsztárok mellett, itt lesz a londoni The Royal Ballet szólistája, Sarah Lamb, akinek szinte minden előadása telt ház előtt zajlik és Maria Yakovleva is, akinek előadásaiért legközelebb Bécsbe kell mennie annak, aki nem tudja őt megnézni a budapesti gálán.

Éskovács Péter, a verseny egyik kommunikációs munkatársa elmondta: A Budapestre látogató külföldi turisták száma tavaly elérte a négymilliót, ezzel a magyar főváros globálisan is a népszerű úti célok között szerepelt az Euromonitor International Top 100 City Destinations 2018 kiadványában. Mindez nem azért van, mert olcsóbb itt az élet. Sokan nem inni és enni jönnek ide, hanem mert olyan kulturális javakat is fogyaszthatnak, amelyek csak kevés helyen érhetők el. Mint mondta: Budapest nagy kulturális fesztiváljai önálló utazási motivációt jelentenek, utazási döntést megerősítő szerepük is van. Ilyen fajsúlyú esemény például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Sziget fesztivál, valamint Nureyevről elnevezett balettverseny is.

Hogy mennyire fontos szerepe van a kulturális eseményeknek is a turizmusban, azt a nemzetközi számadatok is jól mutatják. A világ által megtermelt hazai össztermék (GDP) 10,4 százaléka származott tavaly a turizmusból, és az idegenforgalom biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését – hivatkozott Éskovács Péter az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) tavalyi kutatására. A londoni székhelyű nemzetközi turisztikai szervezet adatai szerint a turizmus tavaly 8300 milliárd dollárral járult hozzá a globális GDP-hez, amelynek jelentős része, mintegy 40 százaléka a kulturális turizmushoz kapcsolódik.

A Magyarországon zajló verseny és gála honlapját itt találja:

https://nureyevibc.com/ballet/competition/

A film bemutatóinak listáját itt láthatja:

https://www.imdb.com/title/tt5460858/?ref_=ttrel_rel_tt