Hrabár Natália keramikus, grafikusművész kiállítása nyílik Budapesten

0
500

Hrabár Natália keramikus, grafikusművész kiállítása nyílik szerdán a budapesti Forrás Galériában, a Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

Hrabár Natália elsősorban keramikusként ismert, azonban az utóbbi években, újraértelmezve kapcsolatát a kerámiával és a porcelánnal, munkáiban egyre nagyobb teret nyert a grafika – áll a szervezők közleményében.

Munkájában a forma keresését ötvözi a kerámia és a porcelán technikai sajátosságával, számos grafikai elem felhasználásával. Finom szín – és anyagérzékenység jellemzi munkáit, amelyekből melegség, nőiesség és a masszív ősi formák megőrzése mellett, egyfajta kecsesség, törékenység is árad. Díszítő mintái visszanyúlnak a hagyományokhoz, az archaikus formákhoz. Alkotásaira az absztrakt motívumok, formák, színeiben a természetes földszínek jellemzők.

A művész Ungváron született, majd az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Lembergi Iparművészeti Főiskola kerámia szakát végezte el. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának és az Ukrajnai Állami Képzőművészeti Szövetségének is.

Munkásságát 2011-ben Boksay József – Erdélyi Béla Megyei Képző- és Iparművészeti Díjjal, 2012-ben a poltavai összukrajnai keramikusok kiállításának első helyezésével ismerték el.

Művésztelepek, szimpóziumok állandó meghívott vendége, munkái megtalálhatók magyarországi és külföldi magán- és közgyűjteményekben. Alkotásai kiállításokon szerepeltek Magyarországon, Ukrajnában, Franciaországban, Szlovákiában, Romániában és Németországban is.

forrás: MTI képek: reveszimretarsasag.hu