Ladybower Reservoir, az elvarázsolt víztároló

0
1430

A Ladybower Reservoir egy nagy Y alakú vízgyűtő medence a Derwent Upper-völgyben, a Peak District Nemzeti Park szívében. A víztározót 1935 és 1943 között építették, de hivatalos megnyitására csak 1945. szeptember 24-én került or VI. György király által.

A tartályt Peak kerületet körülvevő ipari városok nagy vízigénye miatt építették. A hosszú és mély völgyben kiemelkedően sok csapadék hull évről évre. Alacsony a terület népességi szintje, ezért is találták alkalmasnak Ladybowert ideális helynek a víz tárolására.

Ladybower Tározó Derbyshire - Ingyenes fotó a Pixabay-en

Érdekesség és tragédia egyben, hogy az 1935-ben megkezdett munkálatok során Derwent és Ashopton falvakat elárasztották, ezért evakuálni kellet mind a két falu lakosságát Yorkshire területére a Ladybower-gát védelme mögé.

Az 1990-es évek során a gát falát megemelték és megerősítették annak érdekében, hogy csökkentsék a jelentős áradások során a „túlcsordulás” kockázatát.

Ladybower Reservoir from Bamford Edge

A Ladybower víztározót lenyűgöző vidék veszi körül, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vízre, az erdőkre és a lápvidékre. A terület igazi mágnesként vonzza a szabadtéri pihenés vagy az ökoturizmus szerelmeseit. Számos gyalogos és kerékpár útvonal található a közelben, valamint olyan lenyűgöző kilátók, mint például a Bamford Edge.

VM